Opieka farmaceutyczna

14.05.2025

7 minut

Nietolerancja histaminy – przyczyny i skutki

Nowość!

Skrót informacji

Dowiedz się, jak może objawiać się nietolerancja histaminy u pacjenta i na czym polega pomoc farmaceuty w ramach opieki farmaceutycznej.

Nietolerancja histaminy – przyczyny, objawy, profilaktyka

Szacuje się, że nietolerancja histaminy dotyczy 1% populacji[1], a obniżenie aktywności enzymu DAO może występować nawet u 15% ogółu[2]. Trudności z precyzyjnym określeniem, ile osób zmaga się z tym problemem, wynikają ze złożoności tej dolegliwości. Jedno jest pewne: objawy nietolerancji histaminy utrudniają życie pacjentowi. Jakie wsparcie może udzielić farmaceuta w ramach opieki farmaceutycznej? O tym w artykule.

Czym jest nietolerancja histaminy? Mechanizm działania i znaczenie histaminy w organizmie

Histamina to związek azotowy (amina biogenna), który reguluje funkcje fizjologiczne w jelitach (zwłaszcza w procesach związanych z trawieniem) i działa jako neuroprzekaźnik w mózgu, rdzeniu kręgowym i innych częściach układu nerwowego.

Pełni ważną rolę w komunikacji lokalnych odpowiedzi immunologicznych. Działa głównie na naczynia krwionośne, powodując ich rozszerzenie, co jest częścią odpowiedzi organizmu na urazy czy infekcje.

Nietolerancja histaminy (NH) to rodzaj nadwrażliwości pokarmowej, która nie ma podłoża immunologicznego. Wynika z zaburzenia równowagi między ilością tej substancji gromadzącej się w organizmie a jego zdolnością do jej rozkładu.

Często towarzyszy temu zmniejszona aktywność DAO. Diaminooksydaza jest enzymem zależnym od miedzi, którego produkcję kontroluje gen AOC1, znajdujący się na chromosomie 7 (7q34-36).

Enzym ten jest głównie wytwarzany w jelicie cienkim, wstępującej części okrężnicy, w łożysku oraz nerkach. W obrębie przewodu pokarmowego DAO pełni kluczową rolę w rozkładzie histaminy, która może pochodzić z pożywienia lub być produkowana przez mikrobiotę jelitową.

Wysypka po zjedzeniu produktów bogatych w histaminę

W jakich produktach znajduje się histamina?

Histamina w jedzeniu występuje, m.in. w dojrzewających serach, wędlinach, konserwach rybnych, alkoholu, niektórych warzywach czy żywności przetworzonej. Można ją również znaleźć w słodyczach, grzybach i fermentowanych przetworach.

Tabela nr 1: Produkty bogate w histaminę. Oprac własne na podstawie: Kacik J, Wawrzyniak A, Rakowska M, Kalicki B. Symptoms of pseudoallergy and histamine metabolism disorders. Pediatr Med Rodz 2016, 12 (3):234-241

 

Produkty bogate w histaminę
Alkohole (wino, piwo, szampan).
Napoje (kawa, herbata, soki warzywne, słodkie napoje gazowane).
Fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanka, kwaśne mleko).
Sery (twarde i półtwarde, pleśniowe, topione)/
Niektóre świeże warzywa (pomidor, kapusta, szpinak, sałata, bakłażan, groch, fasola, soczewica, bób).
Warzywa konserwowe i kiszone.
Wysokoprzetworzone wędliny (salami, peperoni), podroby, konserwy.
Niektóre świeże owoce (truskawki, maliny, jagody, śliwki, winogrona, ananasy, cytrusy, awokado, banany, czereśnie).
Owoce suszone, kandyzowane i konserwowe.
Grzyby.
Ryby, w tym marynowane i wędzone, konserwy rybne, owoce morza (makrela, sardynki, śledzie, tuńczyk, kawior, małże, ostrygi, kraby).
Ocet i jego przetwory (majonez, keczup).
Niektóre przyprawy (curry).
Sos sojowy.
Słodycze (nugat, czekolada, marcepan, marmolada).
Produkty zbożowe i na bazie drożdży.


Warto również zaznaczyć, że niektóre substancje zawarte w produktach spożywczych mają zdolność do stymulowania uwalniania histaminy. Mogą wiązać się z receptorami na powierzchni mastocytów. To wiązanie inicjuje kaskadę sygnałową wewnątrz komórki, co prowadzi do degranulacji, czyli uwolnienia histaminy z mastocytów do krwiobiegu.

Ból brzucha spowodowany podwyższoną histaminą

Przyczyny nietolerancji histaminy – niedobór DAO i inne czynniki

Przyczyny nietolerancji histaminy to przede wszystkim niedobór enzymu DAO, który odpowiedzialny jest za jej rozkład w przewodzie pokarmowym. Jego niedobory mogą wynikać ze zmian genetycznych tj. polimorfizmu pojedynczego nukleotydu (single nucleotide polymorphism – SNP) w genie AOC13.

Problemy z tolerancją tej substancji mogą mieć także osoby:

  • cierpiące na schorzenia, takie jak SIBO czy IBS, które mogą zaburzać równowagę mikroflory jelitowej i zmieniać metabolizm histaminy;
  • borykające się ze zmianami hormonalnymi, np. w okresie menopauzy;
  • narażone na przewlekły stres;
  • zażywające leki hamujące aktywność DAO, np. inhibitory MAO czy leki przeciwhistaminowe I generacji;
  • z osłabionym układem odpornościowym;
  • spożywające alkoholu, który zawiera sam w sobie histaminę, a dodatkowo obniża poziom enzymu DAO i jednocześnie stymuluje syntezę histaminy endogennej.

Obraz kliniczny nietolerancji histaminy – jak rozpoznać objawy?

Objawy nietolerancji histaminy są bardzo różnorodne, co sprawia, że ich rozpoznanie u pacjenta bywa trudne. Bardzo ważne jest więc dokładne obserwowanie objawów oraz wykonanie odpowiedniej diagnostyki.

Warto zalecić pacjentowi konsultację lekarską, szczególnie jeśli występują u niego objawy, takie jak:

  • problemy skórne – wysypki, pokrzywka, swędzenie skóry, zaczerwienienie lub obrzęk;
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego – wzdęcia, bóle brzucha, biegunka, zgaga, nudności czy trudności w trawieniu, alergie pokarmowe;
    problemy z układem oddechowym – katar, kaszel, duszności, uczucie zatkanego nosa, podobne do objawów alergii;
  • bóle głowy i migreny;
  • problemy z układem nerwowym – bezsenność, zmiany nastroju, drażliwość, zawroty głowy;
  • reakcje kardiologiczne – kołatanie serca.

Objawy związane z nietolerancją histaminy najczęściej rozwijają się stopniowo i utrzymują przez długi czas.

Diagnostyka nietolerancji histaminy – jak potwierdzić problem?

Ze względu na niespecyficzne objawy diagnostyka tego schorzenia jest skomplikowana i wymaga wieloaspektowego podejścia. Zwykle rozpoczyna się od wykonywania pomiaru poziomu enzymu DAO (diaminooksydazy) we krwi.

W następnej kolejności pacjent kierowany jest na oznaczenie poziomu histaminy w surowicy. W diagnostyce wykorzystywane są również testy genetyczne, pozwalające na identyfikację mutacji w genie DAO.

W zależności od zastosowanej metody pomiaru oraz jednostki, w której wyrażane są wyniki, przyjmuje się, że[4]:

  • prawidłowy poziom DAO wynosi > 10 U/ml (> 80 HDU/ml);
  • obniżony poziom DAO to 3-10 U/ml (40-80 HDU/ml);
  • bardzo obniżony poziom DAO to < 3 U/ml (< 40 HDU/ml).

Dodatkowo przy podejrzeniu nietolerancji histaminy stosuje się podejście eliminacyjne w diecie. Oznacza to, że pacjent musi wykluczyć na jakiś czas produkty zawierające tę substancję, a następnie stopniowo ponownie je wprowadzać do codziennego menu. W tym czasie konieczna jest dokładna obserwacja reakcji organizmu na te zmiany i reagowanie, jeśli pojawią się objawy nietolerancji.

Objawy wysokiej histaminy

Na czym polega leczenie nietolerancji histaminy?

Podstawowym sposobem leczenia jest dieta o obniżonej zawartości histaminy. Istotną rolę odgrywa także suplementacja enzymem DAO (diaminooksydazą). Wspiera ona efektywność diety niskohistaminowej i może przyczynić się do lepszego łagodzenia objawów nietolerancji histaminy.

DAO nie tylko rozkłada histaminę, ale także inne aminy biogenne, takie jak putrescyna czy kadaweryna, które mogą być obecne w spożywanych produktach spożywczych i prowadzić do wystąpienia objawów NH.

Ekstrakt z nerki wieprzowej zawierający 0,3 mg enzymu DAO został zatwierdzony jako tzw. nową żywność (novel food) przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Zgodnie z przepisami, maksymalna dozwolona dzienna dawka egzogennego enzymu DAO wynosi 0,9 mg/dzień, co odpowiada trzem tabletkom zawierającym po 0,3 mg DAO. Produkt musi być w formie powlekanej tabletki, aby umożliwił dotarcie enzymu do jelita cienkiego[5].

Pacjentowi rekomendowane jest także leków przeciwhistaminowych (blokery H1, ewentualnie H2).

Warto pamiętać, że skuteczne leczenie NH wymaga indywidualnego podejścia. Zmiana diety i odpowiednia suplementacja powinny być zawsze dostosowane do potrzeb pacjenta.

Rola farmaceuty w edukacji pacjenta i rekomendacji preparatów

Farmaceuta stanowi wsparcie zarówno w zakresie edukacji, jak i doboru preparatów, wskazanych przy nietolerancji histaminy. Ponadto może wskazać pacjentowi produkty bogate w histaminę oraz ich zamienniki.

Farmaceuta wspiera pacjenta w radzeniu sobie z trudnościami związanymi z dietą eliminacyjną. Powinien również skierować go do lekarza specjalisty (np. alergologa, gastroenterologa).

***

autorka: Dagmara Sagan
konsultacja: lek. med. Bartłomiej Śmieszniak

ML: FP/2025/1540


Autor: Farmacja Praktyczna

Nowoczesne medium branży farmaceutycznej. 78% farmaceutów wskazuje na „Farmację Praktyczną” jako najbardziej rozpoznawany magazyn w segmencie magazynów branżowych adresowanych do pracowników aptek.

Inne artykuły tego autora

Piśmiennictwo:
1. D. Altomara, Foods High in Histamine [na:] „WebMD”, 22.05.2024.
2. Buczyłko K. Przydatność biomarkera DAO w trudnej alergii. Rozważania oparte na typowych przypadkach własnych. Alergol Pol 2022; 9: 237-45.
3. K. Buczyłko i in., Guidelines for the diagnosis and management of histamine intolerance, „Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology” t. 10 nr 3 (2023).
4. K. Buczyłko i in., Guidelines for the diagnosis and management of histamine intolerance, „Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology” t. 10 nr 3 (2023).
5. Ibidem.

Bibliografia:
Altomara D. Foods High in Histamine [na:] „WebMD”, 22.05.2024.
Marieb E. (2001). Anatomia i fizjologia człowieka. San Francisco: Benjamin Cummings. s. 414
Buczyłko K. i in., Guidelines for the diagnosis and management of histamine intolerance, „Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology” t. 10 nr 3 (2023).
Buczyłko K. Przydatność biomarkera DAO w trudnej alergii. Rozważania oparte na typowych przypadkach własnych. Alergol Pol
2022; 9: 237-45.
Zhao Y, Zhang X, Jin H, Chen L, Ji J, Zhang Z. Histamine Intolerance-A Kind of Pseudoallergic Reaction. Biomolecules. 2022 Mar 15;12(3):454. doi: 10.3390/biom12030454. PMID: 35327646; PMCID: PMC8945898.
Histamine Intolerance | Allergy UK | National Charity [na:] „Allergy UK | National Charity”, , 18 sierpnia 2021 r., dostęp 20 marca 2025 r.
Kacik J, Wawrzyniak A, Rakowska M, Kalicki B. Symptoms of pseudoallergy and histamine metabolism disorders. Pediatr Med Rodz 2016, 12 (3):234–241.
Shulpekova YO, Nechaev VM, Popova IR, Deeva TA, Kopylov AT, Malsagova KA, Kaysheva AL, Ivashkin VT. Food Intolerance: The Role of Histamine. Nutrients. 2021 Sep 15;13(9):3207. doi: 10.3390/nu13093207. PMID: 34579083; PMCID: PMC8469513.
Sánchez-Pérez S, Comas-Basté O, Duelo A, Veciana-Nogués MT, Berlanga M, Latorre-Moratalla ML, Vidal-Carou MC. Intestinal Dysbiosis in Patients with Histamine Intolerance. Nutrients. 2022 Apr 23;14(9):1774. doi: 10.3390/nu14091774. PMID: 35565742; PMCID: PMC9102523

 


Następny artykuł

Ból zęba u pacjenta – co rekomendować?

Polecane dla Ciebie

Szkolenia