Farmacja z natury

6 minut

Naturalni pogromcy cukru

W czasach wysoko przetworzonej żywności cukier możemy znaleźć w coraz większej ilości produktów spożywczych, m.in. w sosach, płatkach, serkach. Nasz organizm zmuszony jest elastycznie reagować na tego typu zmiany. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak ważny jest sprawnie funkcjonujący metabolizm węglowodanów. Na szczęście istnieją surowce roślinne naturalnie wspomagające ten istotny proces. Należą do nich nieco egzotyczne rośliny pochodzące z Azji: morwa biała i gurmar.

7 minut

Zioła zimową porą – nieoceniona pomoc w przeziębieniu

W sezonie jesienno-zimowym obserwujemy nasilenie różnego rodzaju infekcji. Pacjenci przychodzą do apteki po pomoc zarówno w kwestii zwalczania objawów choroby, jak i wzmocnienia odporności. Warto w tym infekcyjnym okresie pamiętać również o dobroczynnej mocy surowców ziołowych.

6 minut

Produkty ziołowe – status, pozyskiwanie i właściwości

Na rynku znajdziemy preparaty ziołowe zarejestrowane zarówno jako produkty lecznicze oraz jako suplementy diety bądź wyroby spożywcze. I choć mogą zawierać identyczne gatunki roślin, różnice między nimi mogą być diametralne.

5 minut

Jak odpowiednio łączyć zioła i przygotować mieszankę ziołową?

Każda roślina lecznicza posiada niepowtarzalny zestaw związków chemicznych występujących w określonych proporcjach, co czyni je wyjątkowymi. Dodatkowo możliwość łączenia różnych ziół sprawia, że mogą one zyskać nowe właściwości bądź wzajemnie wzmocnić swoje działanie.