Opieka farmaceutyczna

07.08.2025

2 minuty

Interakcje zioła-lek: morwa biała, karczoch, ostropest plamisty

Nowość!

Skrót informacji

Wymienione w tytule rośliny mają wiele zastosowań i często stosowane są z innymi substancjami ziołowymi w postaci mieszanek. Pojedyncze preparaty tych ziół, jak i mieszanki uznane są za bezpieczne, jednak badania wykazały, że mogą one wpływać na działanie niektórych leków.

Charakterystyka roślin

Morwa biała (Morus alba L.) ma właściwości hipoglikemizujące i hepatoprotekcyjne, działa modulująco na układ odpornościowy i poprawia profil lipidowy krwi[1]. Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) dzięki zawartości cynaryny działa przede wszystkim hepatoprotekcyjnie, ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne, moduluje również ciśnienie tętnicze krwi i profil lipidowy[2]. Flawonolignany zawarte w ostropeście plamistym (Silybum marianum) także wykazują działanie hepatoprotekcyjne, przeciwzapalne i immunomodelujące[3].

Morwa biała

Substancje zawarte w morwie białej hamują aktywność izoenzymów CYP2C19 i CYP3A4 oraz indukują aktywność CYP1A2, a poprzez to wpłwają na metabolizm niektórych leków. Ponadto pod wpływem preparatów zawierających morwę białą wykazano nasilenie działania leków przeciwcukrzycowych i hipolipemicznych[4].

Karczoch zwyczajny

Substancje aktywne zawarte w karczochu zwyczajnym mogą hamować aktywność izoenzymów w cytochromie P450 i zmieniać działanie leków będących substratami dla tych izoenzymów, m.in. kwasu walproinowego, bupropionu i inhibitorów pompy protonowej[5].

Ostropest plamisty

Flawonoglikany hamują aktywność izoenzymów CYP2C9 i CYP3A4, a poprzez to mogą wpływać na zmniejszony metabolizm niektórych leków, w tym warfaryny[6, 7]. Wykazano również, że ostropest plamisty w połączeniu z metronidazolem i nitroimidazolami ogranicza biodostępność tych leków[8].

***

Dane kliniczne wskazują, że ryzyko i skutki przedstawionych interakcji są niewielkie[8]. Warto podkreślić, że ryzyko interakcji może wzrosnąć u pacjentów przyjmujących wiele leków jednocześnie (polifarmakoterapia), u osób starszych oraz u pacjentów z upośledzoną funkcją wątroby.


Autor: prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Joanna Suliburska
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Inne artykuły tego autora

Piśmiennictwo
1. Chen C, Razali UHM, Saikim FH et al. Morus alba L. Plant: Bioactive Compounds and Potential as a Functional Food Ingredient. Foods 2021, 10(3), 689. doi: 10.3390/foods10030689.
2. Feiden T, Valduga E, Zeni J, Steffens J. Bioactive Compounds from Artichoke and Application Potential. Food Technol Biotechnol 2023, 61(3), 312-327.
3. Abenavoli L, Izzo AA, Milic N et al. Milk thistle (Silybum marianum): A concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytother Res 2018, 32(11), 2202-2213.
4. Ramos JGM, Pairazaman ATE, Willis MESM et al. Medicinal properties of Morus alba for the control of type 2 diabetes mellitus: a systematic review. F1000Res 2021, 10:1022. doi: 10.12688/f1000research.55573.1.
5. Feltrin C, Farias IV, Sandjo et al. Effects of Standardized Medicinal Plant Extracts on Drug Metabolism Mediated by CYP3A4 and CYP2D6 Enzymes. Chem Res Toxicol 2020, 33(9), 2408-2419.
6. Lash DB, Ward S. CYP2C9-mediated warfarin and milk thistle interaction. J Clin Pharm Ther 2020, 45(2), 368-369.
7. Soleimani V, Delghandi PS, Moallem SA, Karimi G. Safety and toxicity of silymarin, the major constituent of milk thistle extract: An updated review. Phytother Res 2019, 33(6), 1627-1638.
8. Stargrove MB, Treasure J, McKee DL. Herb, Nutrient, and Drug Interactions. MOSBY Elsevier 2008.

Masz jeszcze
,
aby grać o nagrodę w tej edycji!
Sprawdź, w jakich aktywnościach
możesz jeszcze wziąć udział:
Masz jeszcze , aby grać o nagrodę w tej edycji! Sprawdź, w jakich aktywnościach możesz jeszcze wziąć udział:

Następny artykuł

Odpowiednie nawodnienie organizmu w upalne dni

Polecane dla Ciebie

Szkolenia