Nowość!
Skrót informacji
Wymienione w tytule rośliny mają wiele zastosowań i często stosowane są z innymi substancjami ziołowymi w postaci mieszanek. Pojedyncze preparaty tych ziół, jak i mieszanki uznane są za bezpieczne, jednak badania wykazały, że mogą one wpływać na działanie niektórych leków.
Morwa biała (Morus alba L.) ma właściwości hipoglikemizujące i hepatoprotekcyjne, działa modulująco na układ odpornościowy i poprawia profil lipidowy krwi[1]. Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) dzięki zawartości cynaryny działa przede wszystkim hepatoprotekcyjnie, ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne, moduluje również ciśnienie tętnicze krwi i profil lipidowy[2]. Flawonolignany zawarte w ostropeście plamistym (Silybum marianum) także wykazują działanie hepatoprotekcyjne, przeciwzapalne i immunomodelujące[3].
Substancje zawarte w morwie białej hamują aktywność izoenzymów CYP2C19 i CYP3A4 oraz indukują aktywność CYP1A2, a poprzez to wpłwają na metabolizm niektórych leków. Ponadto pod wpływem preparatów zawierających morwę białą wykazano nasilenie działania leków przeciwcukrzycowych i hipolipemicznych[4].
Substancje aktywne zawarte w karczochu zwyczajnym mogą hamować aktywność izoenzymów w cytochromie P450 i zmieniać działanie leków będących substratami dla tych izoenzymów, m.in. kwasu walproinowego, bupropionu i inhibitorów pompy protonowej[5].
Flawonoglikany hamują aktywność izoenzymów CYP2C9 i CYP3A4, a poprzez to mogą wpływać na zmniejszony metabolizm niektórych leków, w tym warfaryny[6, 7]. Wykazano również, że ostropest plamisty w połączeniu z metronidazolem i nitroimidazolami ogranicza biodostępność tych leków[8].
***
Dane kliniczne wskazują, że ryzyko i skutki przedstawionych interakcji są niewielkie[8]. Warto podkreślić, że ryzyko interakcji może wzrosnąć u pacjentów przyjmujących wiele leków jednocześnie (polifarmakoterapia), u osób starszych oraz u pacjentów z upośledzoną funkcją wątroby.
Odpowiednie nawodnienie organizmu w upalne dni