Skrót informacji
Odpowiedni sposób żywienia i aktywność fizyczna to czynniki niezbędne w łagodzeniu dolegliwości związanych z menopauzą i poprawie jakości życia kobiet.
Menopauza naturalna oznacza ostatnią miesiączkę, po której przez co najmniej 12 miesięcy nie wystąpiło kolejne krwawienie[1]. Mediana wieku wystąpienia menopauzy w Polsce wynosi 51,25 lat[2], co oznacza, że jedna trzecia życia przeciętnej kobiety przypada na okres menopauzalny. Niestety okres przekwitania uwarunkowany powolnym wygasaniem funkcji jajników i obniżeniem stężenia żeńskich hormonów płciowych zapoczątkowuje w życiu kobiety pojawianie się szeregu problemów zdrowotnych. Wśród nich wymienia się objawy naczynioruchowe, w tym uderzenia gorąca i zlewne poty (zwłaszcza nocne), zaburzenia snu, nerwowość, przygnębienie, depresję, zawroty i bóle głowy, kołatanie serca, bóle stawowo-mięśniowe oraz ogólne osłabienie[3].
Menopauza związana jest również z obniżaniem gęstości mineralnej kośćca i wysokim ryzykiem rozwoju osteoporozy[4]. Według ostatnich doniesień menopauza sprzyja również pogarszaniu procesów poznawczych[5]. U kobiet po menopauzie obserwuje się relokację tkanki tłuszczowej do centralnej (trzewnej) części ciała. Umiejscowienie tkanki tłuszczowej jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 oraz niedokrwiennej choroby serca. Ponadto u kobiet w tym okresie również częściej występuje rak piersi, którego ryzykiem jest otyłość[6] Zatem odpowiedni sposób żywienia i aktywność fizyczna to czynniki niezbędne w łagodzeniu dolegliwości związanych z przekwitaniem i poprawie jakości życia kobiet[7].
Choroba uchyłkowa – charakterystyka i postępowanie
Łupież: charakterystyka skórnego problemu i możliwości jego zwalczania – cz. 1