Skrót informacji
Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome, IBS) obejmuje zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego charakteryzujące się przewlekłymi, nawracającymi wzdęciami, bólem jamy brzusznej oraz zmianą rytmu wypróżnień, bez współistniejącej przyczyny organicznej czy biochemicznej. W kontekście żywieniowej terapii IBS coraz częściej mówi się o diecie FODMAP – ubogiej w słabo wchłaniane i łatwo fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole.
IBS jest najczęściej diagnozowanym i nawracającym schorzeniem, pogarszającym jakość życia osób nim dotkniętych. Rozpoznanie IBS stawiane jest w oparciu o IV kryteria rzymskie, które podają, że cechą charakterystyczną IBS jest nawracający ból jamy brzusznej występujący przynajmniej jeden dzień w tygodniu przez ostatni kwartał. Ponadto u chorego muszą występować co najmniej dwa z trzech wymienionych objawów tj. ból związany z wypróżnieniem, ból związany ze zmianą częstotliwości wypróżnień lub ból związany ze zmianą uformowania (konsystencji) stolca (Dworzański i wsp. 2018). Zauważono, że na IBS cierpi prawie dwukrotnie więcej kobiet niż mężczyzn, a choroba przeważanie rozwija się między 30. a 50. r.ż. Ponadto zachorowalność na IBS jest większa w krajach wysoko rozwiniętych, co prawdopodobnie związane jest z odmiennym stylem życia mieszkańców tych krajów.
Rzeczywiście wśród czynników potęgujących objawy IBS najczęściej wymienia się niską aktywnością fizyczną, przewlekły stres oraz niewłaściwy sposób żywienia.
W badaniach NutriNet-Sante Cohort z udziałem ponad 30 tysięcy ochotników zauważono, że u 80% pacjentów występowanie objawów zespołu jelita drażliwego wiązało się z jakością stosowanej przez nich diety, a objawy IBS nasilały się wraz ze wzrostem zawartości w racji pokarmowej produktów ultra wysoko przetworzonych (Schnabel et al. 2018).
U osób z IBS dietę z niską zawartością FODMAP wprowadzi się w trzech etapach. W pierwszym etapie zalecane jest czasowe, trwające ok. 6 tygodni ograniczenie spożycia produktów z wysoką zawartością FODMAP, przy jednoczesnym zastąpieniu ich produktami o niskiej zawartości FODMAP. Przykładowo, ze względu na znaczną przewagę fruktozy w stosunku do glukozy oraz zawartość sorbitolu, produktem z wysoką zawartością FODMAP jest jabłko, natomiast produktem, w którym mniej jest fruktozy, a więcej glukozy, a tym samym zawierającym mniejszą ilość FODMAP, jest banan. Do owoców z dużą zwartością FODMAP należą m.in. wiśnie, mango, morele, gruszki, arbuz, brzoskwinie, nektarynki i śliwki. Z diety należy wyeliminować również owoce w syropie, owoce suszone i soki owocowe.
Z kolei warzywa charakteryzujące się wysoką zawartością FODMAP to kalafior, brokuły, cykoria, brukselka, buraki, szparagi, karczoch, czosnek, cebula i groszek zielony. Z diety należy wyeliminować także nasiona roślin strączkowych, grzyby, produkty na bazie jęczmienia, żyta, pszenicy oraz mleko spożywcze, jogurty, ser ricotta, serki kremowe, lody, sosy mleczne, miód oraz syrop z agawy. Z kolei do owoców z niską zawartością FODMAP zaliczany jest wspomniany wcześniej banan, czarne jagody, winogrona, grapefruity, maliny, truskawki, kiwi, cytryny, ananas, mandarynki, pomarańcze i melony. W przypadku warzyw są to marchew, pietruszka, seler, bakłażan, sałata, dynia, pomidory, szczypiorek, ziemniaki, ogórki i cukinia. Natomiast z pozostałych produktów jogurty bezlaktozowe, sery twarde, masło, mleka roślinne, owies, ryż, syrop klonowy, jaja, ryby i mięso (Jarocka-Cyrta & Przybyłowicz, 2015, Jarocka-Cyrta i wsp. 2015). Z uwagi na to, że wiedza na temat zawartości FODMAP w różnych produktach spożywczych jest niepełna, na stronach australijskiego Monash University dostępna i cały czas aktualizowana jest lista produktów z wysoką lub niską zawartością FODMAP.
Drugi etap trwający od 6 do 8 tygodni polega na stopniowym rozszerzaniu diety, poprzez wprowadzanie do niej produktów wcześniej z niej wykluczonych. Etap ten pozwala na identyfikację produktów FODMAP, które wywołują złe samopoczucie u pacjenta, uzupełnienie diety w prebiotyki (Tuck & Barrett, 2017) oraz ostatecznie ustalenie spersonalizowanej diety, z uwzględnieniem tolerowanych przez pacjenta produktów FODMAP (etap trzeci).
W innych badaniach skuteczność diety z niską zawartością FODMAP była porównywalna z innymi działaniami interwencyjnymi, np. hipnoterapią i jogą (Werlang I wsp. 2019). Istnieją również przesłanki mówiące o tym, że ograniczona podaż FODMAP może modyfikować mikrobiotę jelitową. Jednak przeprowadzona w tym kierunku metaanaliza nie potwierdziła jednoznacznie tej zależności (Su i wsp. 2019).
Erekcja – główny dyrygent orkiestry seksualnej
ABC nebulizacji. Część 1: Jak wybrać właściwy nebulizator?