Życie jest piękne

13.12.2021

3 minuty

Grzyby w roli głównej

Skrót informacji

Na stołach mieszkańców Europy Wschodniej i Środkowej grzyby goszczą od wieków. Są cenione przede wszystkim za walory smakowe. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na dania z ich udziałem.

Szakszuka z grzybami


Składniki: pomidory (480 g/ 3 szt.) – zamiennie można zastosować krojone pomidory w puszce, pieprznik jadalny (kurka) 100 g – zamiennie można zastosować boczniaki lub pieczarki, masło klarowane (10 g/2 łyżeczki), szalotka (20 g/szt.), szczypiorek (10 g/2 łyżeczki), ser feta (30 g), jajka (170 g/3 szt.), rukola (20 g/garść)

Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Kurki umyć i osuszyć. Cebulę posiekać razem z kurkami poddusić na maśle. Dodać pomidory i podusić, aż odparuje woda. Do podsmażonych pomidorów wbić jajka. Doprawić do smaku i smażyć do czasu, aż białka jajek się zetną. Posypać pokruszoną fetą, rukolą i szczypiorkiem.

Wartość odżywcza całego dania:


  • wartość energetyczna: 540 kcal

  • białko: 35 g

  • tłuszcz: 32 g

  • węglowodany: 23 g


Risotto z prawdziwkami i kurczakiem


Składniki: ryż arborio (100 g), bulion warzywny (2 szklanki), prawdziwki świeże (150 g) – zamiennie można zastosować kurki lub boczniaki, szalotka (20 g/szt.), wino białe wytrawne (150 ml), filet z kurczaka (100 g), tarty parmezan (10 g), masło klarowane (10 g/2 łyżeczki)

Przygotowanie: Szalotkę posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym (łyżeczka). Następnie dodać ryż, wino, bulion, poddusić na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Grzyby i mięso pokroić, poddusić na maśle klarowanym (łyżeczka), doprawić do smaku. Gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodać podsmażone grzyby oraz mięso i dusić wszystko przez kilka minut. Następnie ryż wymieszać z parmezanem. Posypać szczypiorkiem.

Wartość odżywcza całego dania:


  • wartość energetyczna: 740 kcal

  • białko: 14 g

  • tłuszcz: 20 g

  • węglowodany: 88 g


Zupa krem z pieczarek


Składniki: bulion warzywny (500 ml/2 szklanki), szalotka (20 g/szt.), masło klarowane (8 g/łyżeczka), marchew (45 g/szt.), pietruszka korzeń (50 g/szt.), ziemniak (65 g/szt.), natka pietruszki (5 g/łyżeczka), pieczarki (400 g/20 szt.), śmietana 12% (36 g/2 łyżki)

Przygotowanie: Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. Warzywa obrać, umyć, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w bulionie. Dodać cebulę. Po ugotowaniu składniki zblendować. Doprawić, dodać śmietanę. Posypać natką. Podawać z grzankami z pesto z rukoli i mozzarellą.

Grzanki z bazyliowym pesto z pomidorami i mozzarellą


Składniki: rukola (40 g/2 garście), parmezan (8 g/łyżeczka), prażone pestki z dyni (10 g/2 łyżeczki), oliwa z oliwek (5 g/łyżeczka), czosnek (2 g/pół ząbka), bułka grahamka (65 g/szt.), mozarella tarta (30 g)

Przygotowanie: Składniki zblendować na gładką masę, doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu, soku z cytryny. Bułkę posmarować pesto. Posypać mozzarellą, zapiec w piekarniku.

Wartość odżywcza całego dania:


  • wartość energetyczna: 733 kcal

  • białko: 37 g

  • tłuszcz: 33 g

  • węglowodany 61 g


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Wielkanoc w wersji light

Następny artykuł

Żywienie w zespole policystycznych jajników

Polecane dla Ciebie

Szkolenia