Skrót informacji
Na stołach mieszkańców Europy Wschodniej i Środkowej grzyby goszczą od wieków. Są cenione przede wszystkim za walory smakowe. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na dania z ich udziałem.
Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Kurki umyć i osuszyć. Cebulę posiekać razem z kurkami poddusić na maśle. Dodać pomidory i podusić, aż odparuje woda. Do podsmażonych pomidorów wbić jajka. Doprawić do smaku i smażyć do czasu, aż białka jajek się zetną. Posypać pokruszoną fetą, rukolą i szczypiorkiem.
Wartość odżywcza całego dania:
Przygotowanie: Szalotkę posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym (łyżeczka). Następnie dodać ryż, wino, bulion, poddusić na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Grzyby i mięso pokroić, poddusić na maśle klarowanym (łyżeczka), doprawić do smaku. Gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodać podsmażone grzyby oraz mięso i dusić wszystko przez kilka minut. Następnie ryż wymieszać z parmezanem. Posypać szczypiorkiem.
Wartość odżywcza całego dania:
Przygotowanie: Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. Warzywa obrać, umyć, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w bulionie. Dodać cebulę. Po ugotowaniu składniki zblendować. Doprawić, dodać śmietanę. Posypać natką. Podawać z grzankami z pesto z rukoli i mozzarellą.
Przygotowanie: Składniki zblendować na gładką masę, doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu, soku z cytryny. Bułkę posmarować pesto. Posypać mozzarellą, zapiec w piekarniku.
Wartość odżywcza całego dania:
Wielkanoc w wersji light
Żywienie w zespole policystycznych jajników