Życie jest piękne

13.04.2022

3 minuty

Wielkanoc w wersji light

Skrót informacji

Wielkanocne potrawy nie muszą być wysoce kaloryczne. Co więcej, w wersji odchudzonej wcale nie są mniej pyszne od tradycyjnych świątecznych smakołyków. Aby się o tym przekonać, wystarczy wypróbować nasze przepisy!

Kurczak ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami


Przepis na 4 porcje / porcja: 273 kcal

Składniki: 4 małe filety z kurczaka, 2 łyżki masła, 500 g szpinaku w liściach, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mozzarella (kulka), suszone pomidory (4 szt.)

Przygotowanie: Fileta naciąć tak, by powstała głęboka kieszonka. Umyć liście szpinaku, pozbawić łodyżek. Rozgrzać masło, włożyć szpinak, dusić do odparowania wody. Przyprawić do smaku czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą, wystudzić. W kieszonki w mięsie włożyć porcje, szpinaku, pomidora i plasterek mozzarelli. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.

Sałatka wielkanocna


Przepis na 4 porcje / porcja: 195 kcal

Składniki: miks sałat lub roszponka (4-6 garści), jajka (3 szt.), tuńczyk w sosie własnym (180 g/6 łyżek), pomidory koktajlowe (10 szt.), rzodkiewki (6 szt.), rzeżucha (garść), cebula czerwona (1 mała szt.), ogórek zielony gruntowy (2 szt.). Sos winegret: oliwa z oliwek (2 łyżki), sok z cytryny (łyżka), musztarda miodowa (łyżeczka), czosnek (mały ząbek), miód (łyżka), sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie: Sałaty umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Jajka ugotować na półtwardo lub twardo, obrać i przekroić na pół lub ćwiartki. Ułożyć na sałacie. Dodać odsączonego tuńczyka, pokrojone pomidory, plasterki ogórka i rzodkiewki. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę. Przygotować sos (wymieszać wszystkie składniki) i polać po sałatce. Posypać rzeżuchą.

Pełnoziarniste wrapy z pastą z awokado, kurczaka, jajka i koperku


Przepis na 4 porcje / porcja: 264 kcal

Składniki: wrapy pełnoziarniste (2 szt.), filet z kurczaka (100 g), awokado Hass (1 szt.), sok z cytryny (do smaku), jajka (2 szt.), koperek (pęczek), majonez light (łyżka), jogurt naturalny (2 łyżki), sól, pieprz, czosnek (mały ząbek)

Przygotowanie: Kurczaka ugotować w bulionie warzywnym, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i zblendować z kurczakiem i obranym awokado, skropić sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, jogurt naturalny, posiekany koperek, doprawić do smaku, wymieszać. Placki tortilli podpiec na suchej patelni, posmarować pastą i zwinąć, następnie pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku przybranym sałatą.


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Menu na wsparcie oczu

Następny artykuł

Grzyby w roli głównej

Polecane dla Ciebie

Szkolenia