Skrót informacji
W ciągu zaledwie trzech ostatnich lat ilość zalecanych w Polsce opakowań produktów zawierających maślan sodu zwiększyła się blisko 4-krotnie.
[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]
Na rynku polskim obecnych jest kilka różnych produktów zawierających maślan sodu. Chcąc ułatwić profesjonalistom medycznym racjonalny wybór preparatu, w roku 2017 poddaliśmy ocenie porównawczej wszystkie ówcześnie dostępne w Polsce produkty zawierające maślan sodu w postaciach doustnych. Jako główny analizowany parametr przyjęliśmy profil uwalniania maślanu w przewodzie pokarmowym. Decyzja podyktowana była kluczowym według nas znaczeniem penetracji maślanu sodu do dalszych odcinków przewodu pokarmowego dla ogólnej efektywności działania odżywczego preparatu.
Większość chorób i stanów, w których stosowanie dietetyczne maślanu sodu może wspierać postępowanie farmakologiczne dotyczy przede wszystkim jelita grubego, są to np. zespół jelita drażliwego, zaburzenia składu mikrobioty jelitowej, choroba uchyłkowa czy nieswoiste choroby zapalne jelit.
Przedstawione wyniki stanowiły wartości uśrednione. Wyniki tej pracy zostały opublikowane w czasopiśmie „Medycyna Faktów”.[2]
W roku 2018 wprowadzono w Polsce nowy preparat zawierający maślan sodu – Butiner. Według danych producenta pojedyncza tabletka zawiera najwyższą dostępną dawkę maślanu sodu w postaci doustnej (500 mg), a dodatkowo, co opisane jest w ulotce produktowej: „Skład i budowa tabletek dojelitowych o kontrolowanym uwalnianiu zapewnia, że cała ilość maślanu sodu dostaje się do jelita grubego i uwalnia się równomiernie na całej jego długości.” Mogłoby to stanowić bardzo istotny postęp w postępowaniu dietetycznym preparatami doustnymi maślanu sodu.
Poddaliśmy ocenie profil uwalniania produktu Butiner według tej samej (wyżej opisanej) metodologii i w tym samym laboratorium analitycznym, w którym wykonano poprzednie badania. Umożliwiło nam to przeprowadzenie bezpośredniego porównania z wcześniej badanymi preparatami.
Zbiorcze wyniki uzyskane w obydwu badaniach przedstawiono na wykresie.
Produkt Debutir posiadający opatentowaną[3] złożoną strukturę lipidowo-polisacharydową jest jedynym preparatem doustnym z maślanem sodu na polskim rynku, którego profil uwalniania umożliwia dotarcie ponad 50% zawartego w nim maślanu sodu do jelita grubego.
Dlaczego łupież powraca w okresie jesienno-zimowym?
Jak miesiączka wpływa na florę bakteryjną pochwy?