Mechanizm działania składników diety poprawiającej odporność

 7 minut

Receptur stosowania czosnku w przeziębieniu jest wiele – czosnek z mlekiem i miodem, czosnek z sokiem z cytryny lub ząbek czosnku zmiażdżony i macerowany przez kilka godzin w szklance wody, a następnie wypity (tak przyrządzony wydziela najmniej nieprzyjemnego zapachu). Nieprzyjemnie pachnące siarkowe związki zawarte w czosnku zawierające allicynę mają silne działanie dezynfekujące. Czosnek jest źródłem wielu związków mających wpływ na leczenie przeziębień, z których należy wymienić: flawonoidy, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę.

Dieta u osób z chorobą przeziębieniową powinna być lekkostrawna, dostarczać dużej ilości witaminy C i antyoksydantów, a także cynku, który jest ważny dla wzmocnienia odporności przeciwwirusowej. W diecie takiej powinny znaleźć się: żurawina, sok z cytryny, jarmuż, brukselka, papryka czerwona, papaja, brokuły i czarne porzeczki.

Strony: 1 2 3