Mechanizm działania składników diety poprawiającej odporność

 7 minut

W dietach profilaktycznych duże znaczenie może odegrać marchew, która jest bogata w karotenoidy – zwłaszcza beta-karoten (prowitaminę A). Witamina ta należy do antyoksydantów. Ponadto marchew dostarcza witamin C, E, K oraz z grupy B, a także sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Witamina A chroni nabłonki dróg oddechowych przed wnikaniem patologicznych drobnoustrojów. W profilaktyce przeziębień duże znaczenie ma uzupełnienie w diecie zawartości cynku. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania limfocytów T, które niszczą chorobotwórcze wirusy i bakterie. Najwięcej cynku zawierają ostrygi, kiełki pszenicy, ziarna sezamu, wątroba cielęca, mięso wołowe, nasiona dyni, arbuz, czekolada gorzka i jagnięcina. Korzystne działanie wykazują również potrawy zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne. Ich źródłem są tłuste ryby, olej lniany tłoczony na zimno. Dobowe zapotrzebowanie na omega-3 to 2 g.

Ważną rolę w profilaktyce przeziębień odgrywają bakterie probiotyczne, które powinny znajdować się w świetle jelit. Za ich sprawą jest wytwarzana immunoglobulina A, która pokrywając błony śluzowe chroni przed penetracją przez drobnoustroje chorobotwórcze. Lactobacillus acidophilus i bifidobakterie stanowią w jelicie dodatkową warstwę ochronną zapobiegającą przenikaniu chorobotwórczych drobnoustrojów oraz pobudzają grudki limfatyczne w ścianie jelita do wytwarzania limfocytów NK. Ponadto pobudzają aktywność makrofagów i limfocytów, zwiększają też stężenie interferonu gamma i immunoglobuliny A. Stąd ważne jest spożywanie naturalnych jogurtów i kefirów, które powinny być wyhodowane w domu, aby przy ich pomocy dostarczyć organizmowi w dużych ilościach żywe bakterie probiotyczne. Bakterie z jogurtu produkujące kwas mlekowy hamują rozwój w przewodzie pokarmowym drożdżaków (Candida albicans).

Chorobie przeziębieniowej zwłaszcza z wysoką gorączką towarzyszy wzmożone pragnienie. Ważne, aby wypijać minimum 2 l płynów dziennie dla uzupełnienia strat wody z poceniem oraz pobudzać wydalanie moczu, a wraz z nim toksycznych produktów przemiany materii i toksyn produkowanych przez drobnoustroje chorobotwórcze. Stare ludowe recepty zalecały herbatę z lipy z dodatkiem soku malinowego, co jak dziś wiadomo dostarcza antyoksydantów, które wymiatają wolne rodniki, których nadmiar jest uwalniany w ostrej infekcji. Ponadto malina obniża gorączkę, chociaż do dziś nie zidentyfikowano substancji, za której sprawą się to dzieje. Stara recepta z kultury żydowskiej zalecała w chorobie przeziębieniowej spożywanie gorącego rosołu z kury, który, jak potwierdzają współczesne badania, stymuluje układ odporności. W czasie gotowania mięsa kury wydziela się bowiem cysteina oraz glicyna i prolina. Gorący rosół łagodzi także kaszel. Jeszcze lepszy efekt przeciwzapalny uzyskuje się, jeśli do rosołu doda się drobne kawałki imbiru. Z kolei uporczywy suchy kaszel złagodzi i ułatwi odkrztuszanie sałatka z jabłka i cebuli, do której warto dodać natkę pietruszki.

Strony: 1 2 3