E-dodatki do żywności

 8 minut

Wiele niezależnych badań potwierdza, że stosowanie w żywności dużej liczby dodatków o wyższym niż dozwolone stężeniu może być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego też substancje te muszą posiadać pozytywną ocenę Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności. Na podstawie badań toksykologicznych, chemicznych i biologicznych określono również wskaźnik Acceptable Daily Intake (ADI), czyli akceptowalne dzienne pobranie (w mg na kg na masy ciała człowieka). A jaka jest nasza w tym rola? Jako konsumenci powinniśmy rozsądnie dozować produkty spożywcze z długą listą „E” na etykiecie.

Przed wyruszeniem na zakupy warto zapoznać się z listą substancji dodatkowych nieobojętnych dla zdrowia, która wydłuża się w dość szybkim tempie. Przykładem substancji potencjalnie szkodliwych są niektóre barwniki: czerwień E 128, czerń E 151 czy pigment rubinowy E 180, które nie są wskazane dla alergików. Srebrno-szary barwnik E 173 może być przypuszczalnie jedną z przyczyn choroby Alzheimera. Pestycyd – konserwant E 230, który stosuje się w celu zapobiegania powstawaniu pleśni i grzybów na skórkach owocowych, może powodować wewnętrzne krwawienia w organizmie. Najczęściej są nim spryskiwane skórki owoców cytrusowych. Kwas benzoesowy E 210 to naturalnie występujący w świecie roślinnym środek konserwujący – znajduje się w borówkach, żurawinie, w korze cynamonu czy grzybach. Jego syntetyczna wersja dodawana do wielu produktów może jednak podrażniać błonę śluzową żołądka, przyczyniając się do powstania choroby wrzodowej. Przyjęty w dużych ilościach może wywołać objawy zatrucia lub nasilać reakcje uczuleniowe. Konserwant E 220 to dwutlenek siarki najczęściej znajdziemy go w zupełnie „nieszkodliwych” bakaliach oraz w winie (jeśli na opakowaniu zauważymy napis „zawiera siarczyny” oznacza to, że produkt jest wzbogacony o E 220). Spożyty w nadmiarze może powodować nudności i bóle głowy, a u astmatyków atak choroby. E 220 jest także odpowiedzialny za niszczenie witaminy B12. Kwas propionowy E 280 jest dodawany do paczkowanego pieczywa oraz wyrobów cukierniczych o długim terminie ważności (ciasteczka, wafelki, paczkowane rogaliki itp.). Jego rolą jest zahamowanie rozwoju pleśni. Badania pokazują, że regularne spożywanie kwasu propionowego wraz z pożywieniem sprzyja powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego. Niepokój zarówno ustawodawców jak i konsumentów wzbudzają także niektóre barwniki (E 110 żółcień pomarańczowa, E 104 żółcień chinolinowa, E 122 azorubina/karmoizyna, E 129 czerwień allura, E 102 tartrazyna, E 124 pąs 4R), które działają pobudzająco, szczególnie na dzieci. Związki te są obwiniane o powstawanie bądź też nasilanie objawów ADHD. Co istotne, w tej kwestii zostały podjęte już kroki – wszystkie środki spożywcze zawierające ww. dodatki, a przywiezione do Polski po dniu 20 lipca 2010 r. oraz żywność wprowadzona do obrotu i oznakowana po tej dacie, muszą zawierać informację o treści: „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci” (rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady [WE] nr 1333/2008, art. 31 akapit 3).

Strony: 1 2 3