Nauka
Cała prawda o biotynie
2 minuty

opracowała: lek. med. Magdalena Olechowska
Biotyna (witamina H, witamina B7)
Znajduje się w bardzo wielu produktach, jednak w przypadku większości z nich, są to ilości niewielkie. Jej źródłem są m.in.: mleko, wątróbka, żółtka jaj, ser, otręby, ryby, drożdże, mięso cielęce, mięso drobiowe, arbuzy, banany, melony, brzoskwinie. Podobnie jak w przypadku innych witamin, procesy przetwarzania i utrwalania żywności powodują obniżenie zawartości biotyny w gotowych wyrobach. Substancja ta jest ponadto syntetyzowana przez bakterie w jelicie grubym człowieka, jednak jej wchłanianie na tym odcinku przewodu pokarmowego jest niewielkie.
- Jest składową swoistych enzymów, złożonych z wielu podjednostek katalizujących reakcje karboksylacji. Uczestniczy w syntezie cukrów, białek i kwasów tłuszczowych.
- Wspomaga funkcję tarczycy.
- Uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (białko odpowiedzialne za krzepnięcie).
- W swojej budowie zawiera cząsteczki siarki potrzebnej do budowy keratyny, która jest głównym składnikiem macierzy włosów zawierającym cysteinę (aminokwas bogaty w siarkę). Wpływa więc na właściwy stan skóry, paznokci i włosów (zapobiega też ich siwieniu oraz nadmiernemu wypadaniu).
- Jej optymalizacja we krwi normalizuje tłuszczową przemianę materii, a to zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych.