Życie jest piękne

01.02.2024

2 minuty

Dieta niskobiałkowa w praktyce

Skrót informacji

We wspomaganiu leczenia niewydolności nerek zastosowanie znajduje dieta niskobiałkowa, która hamuje postęp choroby, obniża stężenie toksyn mocznicowych i ogranicza hiperfiltrację kłębuszkową.

Ryż na sypko z warzywami i indykiem


Składniki: ryż pełnoziarnisty (60 g / 4 łyżki – masa produktu suchego), mieszanka warzyw – np. brokuł, marchew, kalafior (300 g), olej rzepakowy (15 g / 1,5 łyżki), indyk (50 g mięsa surowego), natka pietruszki (łyżeczka).

Przygotowanie: Mięso pokroić, poddusić na oleju, dodać warzywa. Połączyć z ugotowanym ryżem. Całość można posypać natką pietruszki.

Kisiel owocowy z jogurtem naturalnym i niskobiałkowymi biszkoptami


Składniki: skrobia ziemniaczana (30 g / czubata łyżka), mieszanka mrożonych owoców jagodowych (200 g), miód pszczeli (24 g / łyżka) lub syrop klonowy (24 g / łyżka), jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (20 g / łyżka), niskobiałkowe biszkopty (2-3 szt.).

Przygotowanie: Owoce wkładamy do garnka, dodajemy 300 ml wody i miód lub syrop klonowy. Gotujemy aż owoce się rozgotują. Przecieramy je przez gęste sito. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w małej ilości wody. Podgrzewamy przetarte owoce i stale mieszając dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kisiel przelewamy do miseczek. Gdy ostygnie, dodajemy łyżkę jogurtu. Podajemy z niskobiałkowymi biszkoptami.

Deser z tapioki


Składniki: 1 ml mleka spożywczego 1,5% tłuszczu, 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego, ok. 30 g tapioki, borówki lub inne owoce sezonowe (garść).

Przygotowanie: Tapiokę zalewamy połową mleka i czekamy ok. 20 minut. Następnie dodajemy miód i resztę mleka. Gotujemy do momentu, aż tapioka zrobi się przezroczysta. Czekamy, aż wystygnie, przekładamy do pucharków i dodajemy na wierzch owoce. z którymi zetknie się sok z kurkumy. Składniki miksujemy lub wyciskamy, dodając wodę. Dosładzamy miodem. Całość przecedzamy i rozlewamy do wysokich kieliszków, dodajemy kropelkę oleju lnianego.

Kompot z jabłek bez cukru


Składniki: jabłko (150 g), woda (200 ml).

Przygotowanie: Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Wrzucamy do zagotowanej wody i gotujemy przez pół godziny.

Sałatka jarzynowa


Składniki: marchew (45 g / szt.), ziemniak (140 g / 2 szt.), seler (50 g), pietruszka korzeń (50 g / szt.), natka pietruszki (6 g / łyżeczka), jabłko (75 g / 1/2 szt.), domowy majonez (20 g / łyżka).

Przygotowanie: Warzywa myjemy, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Składniki mieszamy, dodajemy tarte jabłko i natkę pietruszki. Składniki łączymy z majonezem (najlepiej domowym).


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Następny artykuł

Menu dla cery, włosów i paznokci

Polecane dla Ciebie

Szkolenia