Skrót informacji
We wspomaganiu leczenia niewydolności nerek zastosowanie znajduje dieta niskobiałkowa, która hamuje postęp choroby, obniża stężenie toksyn mocznicowych i ogranicza hiperfiltrację kłębuszkową.
Przygotowanie: Mięso pokroić, poddusić na oleju, dodać warzywa. Połączyć z ugotowanym ryżem. Całość można posypać natką pietruszki.
Przygotowanie: Owoce wkładamy do garnka, dodajemy 300 ml wody i miód lub syrop klonowy. Gotujemy aż owoce się rozgotują. Przecieramy je przez gęste sito. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w małej ilości wody. Podgrzewamy przetarte owoce i stale mieszając dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kisiel przelewamy do miseczek. Gdy ostygnie, dodajemy łyżkę jogurtu. Podajemy z niskobiałkowymi biszkoptami.
Przygotowanie: Tapiokę zalewamy połową mleka i czekamy ok. 20 minut. Następnie dodajemy miód i resztę mleka. Gotujemy do momentu, aż tapioka zrobi się przezroczysta. Czekamy, aż wystygnie, przekładamy do pucharków i dodajemy na wierzch owoce. z którymi zetknie się sok z kurkumy. Składniki miksujemy lub wyciskamy, dodając wodę. Dosładzamy miodem. Całość przecedzamy i rozlewamy do wysokich kieliszków, dodajemy kropelkę oleju lnianego.
Przygotowanie: Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Wrzucamy do zagotowanej wody i gotujemy przez pół godziny.
Przygotowanie: Warzywa myjemy, gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Składniki mieszamy, dodajemy tarte jabłko i natkę pietruszki. Składniki łączymy z majonezem (najlepiej domowym).
Menu dla cery, włosów i paznokci