Nowość!
Skrót informacji
Wielkanoc to czas radosnych spotkań z bliskimi i pyszności na świątecznym stole. Warto jednak zachować umiar w spożywaniu wielkanocnych przysmaków. A do tego wystarczy kilka drobnych modyfikacji w przygotowywaniu potraw, by cieszyć podniebienie bez wyrzutów sumienia.
Przygotowanie: Bulion zagotować w garnku. Dodać startą marchewkę, pietruszkę i ziemniaka, gotować do miękkości. Dodać czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, następnie majeranek i chrzan. Wlać zakwas i całość gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Garnek zdjąć z ognia. Jogurt zahartować odrobiną ciepłej zupy i dodać do barszczu. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem na twardo i (opcjonalnie) chudą kiełbasą.
Składniki (na dwie porcje):
Przygotowanie: Buraki dokładnie oczyścić, nie obierać ze skóry. Każdego zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok. 1 godz. w temperaturze 200 st. C. Wystudzone obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na półmiskach, dodać rukolę i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać płatki parmezanu lub grudki koziego sera. Orzechy krótko uprażyć na suchej patelni i posypać buraki. Składniki sosu umieścić w słoiczku, zakręcić wieczkiem i energicznie potrząsać w celu dokładnego wymieszania się składników. Polać po carpaccio.
Składniki:
Przygotowanie: Jogurt jajka, miód i wanilię wymieszać w misce. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie startą skórkę z cytryny. Całość wymieszać dokładnie do połączenia składników. Masę przełożyć do formy i piec 35 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostudzeniu ciasto posypać pudrem z erytrytolu lub polać lukrem cytrynowym (erytrytol wymieszany z sokiem z cytryny).
Składniki:
Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę i pora pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyciągnąć z patelni ziele i liście laurowe. Dodaj pozostałe warzywa i smażyć do miękkości. Do miski przełożyć kaszę jaglaną, przyprawy i warzywa z patelni. Całość wymieszać i zblendować. Wyłóż do małej formy i piec 50-60 min w temperaturze 200 st. C.
***
Warto pamiętać:
Przyjmowanie leków z grupy antagonistów witaminy K a spożywanie produktów bogatych w tę witaminę