Życie jest piękne

17.04.2025

4 minuty

Wielkanoc bez wyrzutów sumienia

Nowość!

Skrót informacji

Wielkanoc to czas radosnych spotkań z bliskimi i pyszności na świątecznym stole. Warto jednak zachować umiar w spożywaniu wielkanocnych przysmaków. A do tego wystarczy kilka drobnych modyfikacji w przygotowywaniu potraw, by cieszyć podniebienie bez wyrzutów sumienia.

Lekki barszcz biały

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka zakwasu na barszcz biały (bez konserwantów)
  • marchewka (szt.)
  • pietruszka (szt.)
  • mały ziemniak (szt.)
  • ząbek czosnku (szt.)
  • chrzan (1 łyżeczka)
  • jogurt naturalny (100 ml)
  • majeranek (1 łyżeczka)
  • sól i pieprz do smaku
  • chuda kiełbasa (opcjonalnie).

Przygotowanie: Bulion zagotować w garnku. Dodać startą marchewkę, pietruszkę i ziemniaka, gotować do miękkości. Dodać czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, następnie majeranek i chrzan. Wlać zakwas i całość gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Garnek zdjąć z ognia. Jogurt zahartować odrobiną ciepłej zupy i dodać do barszczu. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem na twardo i (opcjonalnie) chudą kiełbasą.

Buraczane carpaccio

Składniki (na dwie porcje):

  • pieczone buraki (2 szt.)
  • rukola (1/2 szklanki)
  • płatki parmezanu (50 g) lub kozi ser pleśniowy (80 g)
  • orzechy włoskie, pekan lub piniowe (1/3 szklanki)
  • sos: 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz.

Przygotowanie: Buraki dokładnie oczyścić, nie obierać ze skóry. Każdego zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok. 1 godz. w temperaturze 200 st. C. Wystudzone obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na półmiskach, dodać rukolę i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać płatki parmezanu lub grudki koziego sera. Orzechy krótko uprażyć na suchej patelni i posypać buraki. Składniki sosu umieścić w słoiczku, zakręcić wieczkiem i energicznie potrząsać w celu dokładnego wymieszania się składników. Polać po carpaccio.

Niskokaloryczna jogurtowa babka wielkanocna

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • jajka (3 szt.)
  • miód lub erytrytol (1/3 szklanki)
  • mąka owsiana (1 szklanka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • starta skórka z 1 cytryny.

Przygotowanie: Jogurt jajka, miód i wanilię wymieszać w misce. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie startą skórkę z cytryny. Całość wymieszać dokładnie do połączenia składników. Masę przełożyć do formy i piec 35 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostudzeniu ciasto posypać pudrem z erytrytolu lub polać lukrem cytrynowym (erytrytol wymieszany z sokiem z cytryny).

Warzywny pasztet wielkanocny

Składniki:

  • kaszy jaglanej (100 g)
  • marchewka (szt.)
  • pietruszka (szt.)
  • seler (1/2 szt.)
  • czosnek (2 ząbki)
  • pestki dyni (2 łyżki)
  • liście laurowe (2 szt.)
  • ziele angielskie (2 ziarenka)
  • majeranek (łyżeczka)
  • lubczyk (łyżeczka)
  • natka pietruszki (łyżka)
  • olej rzepakowy (2 łyżki)
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę i pora pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyciągnąć z patelni ziele i liście laurowe. Dodaj pozostałe warzywa i smażyć do miękkości. Do miski przełożyć kaszę jaglaną, przyprawy i warzywa z patelni. Całość wymieszać i zblendować. Wyłóż do małej formy i piec 50-60 min w temperaturze 200 st. C.

***

Warto pamiętać:

  • Jedź posiłki o stałych porach – uchroni Cię to przed  napadami głodu i podjadaniem.
  • Nakładaj na talerz mniejsze porcje jedzenia i jedz powoli.
  • Zadbaj o obecność białka w posiłkach (chude mięso, ryby, jajka), które zapewni sytość na dłużej i zapobiegnie podjadaniu.
  • Zastępuj wysokokaloryczne składniki zdrowszymi alternatywami: majonez i śmietanę – jogurtem naturalnym, białą mąkę – wersją pełnoziarnistą, gotowe sosy – świeżymi ziołami.
  • Zadbaj o ruch – spacer czy wycieczka rowerowa pomogą Ci spalić część spożytych kalorii.
  • Unikaj podjadania – niekontrolowane przekąski potrafią dostarczyć więcej kalorii niż główne posiłki.
  • Pij dużo wody – odpowiednie nawodnienie wspiera trawienie i zapobiega myleniu pragnienia z głodem.
  • Kontroluj spożycie słodyczy – wybieraj mniej kaloryczne alternatywy bez cukru lub świeże owoce.
  • Postaw na zdrowe sposoby przygotowania potraw– smażenie zastąp gotowaniem na parze.

Autor: Farmacja Praktyczna

Nowoczesne medium branży farmaceutycznej. 78% farmaceutów wskazuje na „Farmację Praktyczną” jako najbardziej rozpoznawany magazyn w segmencie magazynów branżowych adresowanych do pracowników aptek.

Inne artykuły tego autora

Następny artykuł

Przyjmowanie leków z grupy antagonistów witaminy K a spożywanie produktów bogatych w tę witaminę

Polecane dla Ciebie

Szkolenia