Zgaga – częsty wpływ złego trybu życia

 4 minuty

Natomiast trzeba pamiętać, iż za często nawracającą zgagą (min. kilka razy w tygodniu) mogą ukrywać się różne poważne schorzenia, z chorobą nowotworową włącznie. Zgaga występuje często u ludzi z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Zgaga nierzadko towarzyszy infekcjom drożdżakowym i grzybiczym w przewodzie pokarmowym. Zgaga i zarzucanie treści żołądkowej do przełyku może powodować choroby gardła, krtani czy „oparzenie” dróg oddechowych i napady astmy czy uporczywego kaszlu. Nawracająca zgaga, nawet u osób, które nie nadużywają alkoholu, może być objawem nietolerancji pokarmowych, a zwłaszcza glutenu z pszenicy, bądź też występować po spożyciu owoców cytrusowych czy innych pokarmów. Eliminacja z diety „nietolerowanych” produktów żywnościowych skutecznie eliminuje zgagę. Ale powszechność dodawania pszenicy do wielu produktów spożywczych powoduje, że bardzo późno udaje się nam odkryć prawdziwą przyczynę naszej dolegliwości. Aby się jej pozbyć, najczęściej stajemy się stałymi konsumentami leków zmniejszających wydzielanie kwasu solnego i szukamy preparatów, które po prostu szybko uwolnią nas od przykrego uczucia zgagi. Objawowe postępowanie przynosi jedynie doraźne efekty w postaci ustąpienia zgagi, ale jednocześnie może osłabić naszą czujność, że zgaga może nie być tylko objawem nieprawidłowości w naszym trybie życia. Dlatego sięgając po rozwiązanie warto zadać pytanie, czy zgaga to efekt błędu dietetycznego, niezdrowej diety, od której mogę szybko uwolnić się sięgając po lek doraźny, czy też zgaga ma charakter często nawracający, nie koniecznie związany ze złą dietą i wymaga bardziej przemyślanego działania? Jeśli pacjent odczuwa zgagę codziennie lub kilka razy w tygodniu, należy zgłosić się do lekarza i przeprowadzić diagnostykę przewodu pokarmowego bądź inne testy pozwalające odkryć przyczyny prowadzące do jej występowania.

Strony: 1 2