Styl życia w leczeniu stanów przedcukrzycowych

 9 minut

W badaniu Saslow i wsp. wykazano, że najlepsze efekty przynosi dieta o niskiej zawartości węglowodanów (porównywano ze średnią zawartością węglowodanów) pod względem redukcji masy i hemoglobiny glikowanej. Porównując badania dotyczące różnego rodzaju diet i ich wpływu na cukrzycę, Ajala i wsp. doszli do wniosków, że dieta niskowęglowodanowa o niskim indeksie glikemicznym śródziemnomorska i dieta wysokobiałkowa zmniejszają ryzyko zdarzeń sercowo naczyniowych u chorych na cukrzycę. Należy ostrożnie podchodzić do różnych diet, które eliminują dany składnik pokarmowy, np. dieta wegańska zwiększa spożycie błonnika i niektórych składników mineralnych, ale też węglowodanów.

Połowa osób, u których diagnozuje się stan przedcukrzycowy, rozwinie cukrzycę. Jednak taka wiadomość dla dużej części pacjentów, zamiast zachęcić do zmiany stylu życia, może działać wręcz demotywująco.

W swoim badaniu Strachan i wsp. badali reakcję mieszkańców pewnego kanadyjskiego miasta na informację, że mają stan przedcukrzycowy. Wielu z pacjentów odczuwało poczucie winy, wstyd, silny stres albo lekceważyło diagnozę. Ważnym dla zapewnienia odpowiedniej współpracy i wdrożenia koniecznych zmian w stylu życia czynnikiem okazała się empatia i współczucie pacjenta dla siebie samego. Cukrzyca nie jest dolegliwością, która wiąże się tylko z regularnym przyjmowaniem leków, ale chorobą wymagającą często zmiany całego swojego życia, dlatego nieprzeceniona jest pomoc edukacyjno-psychologiczna podczas wdrażania koniecznych zmian. Doświadczenia pokazują, że edukacja powinna być regularnie powtarzana, a wiedza przekazywana w każdej możliwej formie. Niestety, stosując odpowiednie kwestionariusze oceny diety i aktywności fizycznej, stwierdzono, że tylko stosunkowo niewielkiemu procentowi osób edukowanych na temat odpowiedniego stylu życia udało się wprowadzić niezbędne zmiany. Według Hafez i wsp. ważnym elementem strzegącym przed zachorowaniem na stan przedcukrzycowy lub cukrzycę jest posiadanie silnie zdeterminowanego celu w życiu.

Piśmiennictwo:
1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Diabetologia Praktyczna 2018, 4, 1, 24-25.
2. Sieradzki J (red.). Cukrzyca. Via Medica 2015, wyd II, tom I, 308-326.
3. Strachan SM, Bean C, Jung ME.‚ I’m on the train and I can’t stop it’: Western Canadians’ reactions to prediabetes and the role of self-compassion. Health Soc Care Community. 2018 Aug 3. doi: 10.1111/hsc.12628.
4. Hafez D, Heisler M, Choi H, et al. Association Between Purpose in Life and Glucose Control Among Older Adults. Ann Behav Med. 2018 Mar 15;52(4):309-318.
5. Taylor LM, Johnson ST, Vallance JK, et al. Food and Physical Activity Behaviours of Adults Attending a Prediabetes Education Class. Can J Diabetes 38 (2014) 432e438.
6. Turner-McGrievy GM, Barnard ND, Cohen J, et al. Changes in Nutrient Intake and Dietary Quality among Participants with Type 2 Diabetes Following a Low-Fat Vegan Diet or a Conventional Diabetes Diet for 22 Weeks. J Am Diet Assoc. 2008;108:1636-1645.
7. Franz MJ, Boucher JL, Rutten-Ramos S, et al. Lifestyle Weight-Loss Intervention Outcomes in Overweight and Obese Adults with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Acad Nutr Diet. 2015;115:1447-1463 .
8. Ajala O, English P, Pinkney J. Systematic review and meta-analysis of different dietary approaches to the management of type 2 diabetes. Am J Clin Nutr 2013;97:505-16.
9. Saslow LR, Daubenmier JJ, Moskowitz JT, et al. Twelve-month outcomes of a randomized trial of a moderate-carbohydrate versus very low-carbohydrate diet in overweight adults with type 2 diabetes mellitus or prediabetes. Nutrition and Diabetes (2017) 7:304.

Strony: 1 2 3