Sezon na odporność

 4 minuty

Farmacja Praktyczna

Odporność to zdolność organizmu do walki z różnymi patogenami – wirusami, bakteriami, grzybami. Polega na wytwarzaniu przeciwciał, limfocytów T i β, (tzw. odporność swoista), a także na podwyższaniu temperatury ciała czy fagocytozie (tzw. odporność nieswoista). Za powyższe mechanizmy obronne odpowiada układ immunologiczny. Jego obniżona aktywność prowadzi do zwiększania ryzyka infekcji, częstszych zachorowań i ostrzejszego przebiegu choroby. Z drugiej strony przewlekłe przeziębienia, zakażenia bakteryjne, grzybicze, a także długotrwałe stosowanie antybiotyków obniżają odporność, co w następstwie może prowadzić do kolejnych infekcji. Stąd tak istotna jest świadomość dbania o układ odpornościowy.

Bogactwo substancji farmakologicznych

Od lat, w celu podwyższenia odporności, stosuje się preparaty zawierające tran, czyli tłuszcz rybi. Na początku lat 70. ub.w. świat nauki zainteresował się ich prozdrowotnymi właściwościami. Stwierdzono, że zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy mają znakomity wpływ na nasz organizm, zarówno w kierunku podnoszenia odporności, jak i w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Bardzo dobre właściwości w tej materii wykazuje olej z wątroby rekina, od wieków stosowany przez rybaków Norwegii i Szwecji w domowym leczeniu zaburzeń odporności, infekcji oddechowych i pokarmowych, a nawet ran. Okazało się, że olej z wątroby rekina grenlandzkiegozawiera wiele cennych substancji o działaniu farmakologicznym. Jest bogatym źródłem alkoksygliceroli, naturalnych witamin A, D i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3, skwalenu i skwalaminy.Alkoksyglicerole występujące w oleju z wątroby rekina w dużych ilościach (10-30 proc.) zwiększają odporność, wspomagają regenerację organizmu, chronią przed chorobami nowotworowymi i spowalniają procesy starzenia. W ludzkim organizmie występują w niewielkiej ilości w szpiku kostnym i wpływają na jego działanie, a co za tym idzie zwiększają liczbę krwinek. Ponadto działają przeciwbakteryjnie i łagodzą alergie pokarmowe, ale przede wszystkim pobudzają układ immunologiczny i stymulują produkcję przeciwciał. Witamina A zwiększa odporność organizmu i korzystnie wpływa na skórę. Witamina D odgrywa istotną rolę w gospodarce mineralnej kości. Witamina E opóźnia procesy starzenia skóry. Kwasy omega-3 są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a są to związki, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć. Wzmacniają odporność organizmu, wspomagają rozwój układu nerwowego i rozwój intelektualny dzieci, posiadają właściwości przeciwzapalne, dlatego powodują poprawę stanu zdrowia w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby wieńcowej i nowotworów. Redukują ryzyko chorób układu krążenia (choroby wieńcowej, zawału serca) i zapobiegają miażdżycy oraz wspomagają leczenie chorób układu nerwowego. Skwalen zaś to triterpen, który wchodzi w skład płaszcza lipidowego skóry. Wspomaga pracę limfocytów T i makrofagów, dzięki czemu poprawia odporność na infekcje. Poza tym działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Dobroczynne działanie

Preparaty z olejem z wątroby rekina pobudzają organizm ludzki do odpowiedniej obrony poprzez stymulację układu immunologicznego. Wykazują również działanie antyoksydacyjne oraz, dzięki zawartości witamin A i E, wpływają na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych. Powinny być zatem stosowane profilaktycznie w okresie jesiennym i wczesnowiosennym. Można je stosować również jako środki wspomagające w leczeniu już istniejącej infekcji, w przewlekłych zakażeniach grzybiczych i bakteryjnych. Będą łagodzić podrażnienia śluzówki górnych dróg oddechowych, które występują zwykle przy kaszlu i katarze.