Problem zgagi – zwalczać czy leczyć?

 6 minut

Jak poradzić sobie z problemem zgagi

autor: dr n. med. Leszek Marek Krześniak
specjalista chorób wewnętrznych

Zgaga (po łacinie pyrosis), to objaw zaburzenia pracy górnego odcinka przewodu pokarmowego, któremu towarzyszy przykre uczucie palenia w dolnej części przełyku, za mostkiem lub w nadbrzuszu. Jest skutkiem wstecznego zarzucania kwaśnej treści żołądka (soku żołądkowego) do dolnej części przełyku. Czasem treść ta wraca aż do ust, a także podrażnia gardło i może nawet przedostać się do tchawicy i oskrzeli. Ponieważ sok żołądkowy ma silny odczyn kwaśny (pH 1,5), to jego działanie na nieosłonięte błony śluzowe bywa bardzo silne i wywołuje procesy zapalne błony śluzowej nie tylko przełyku, ale i gardła, krtani, tchawicy czy oskrzeli.

U niektórych osób ból wywołany przez zgagę jest mylony z bólami zamostkowymi, jakie towarzyszą chorobie wieńcowej. Podawane wtedy leki rozszerzające naczynia wieńcowe jeszcze bardziej mogą nasilać dolegliwości bólowe towarzyszące zgadze. Może jej towarzyszyć ból gardła, chrypka, a nawet bezgłos, zapalenie dziąseł, napadowy nocny kaszel lub wręcz napady astmy oskrzelowej, ślinotok. Dolegliwości zwykle łagodzi wypicie szklanki wody, mleka czy innego alkalicznego płynu. Zgagę nasila picie zwłaszcza niskoprocentowych alkoholi (piwo, wino), palenie tytoniu, kawa, ostre przyprawy, napoje gazowane. Wiele osób bardzo precyzyjnie potrafi określić, po jakich potrawach czy napojach pojawia się lub nasila u nich zgaga. A zwykle są to słodycze, czekolada, ciasta, chleb, bułki, owoce.

Strony: 1 2 3