Skrót informacji
Stres, brak należytego wypoczynku, niewłaściwa dieta czy przewlekłe schorzenia to czynniki sprzyjające rozwojowi infekcji wirusowych i bakteryjnych, w tym roku dodatkowo nasilające ryzyko infekcji SARS-CoV-2. Warto zatem rozpocząć intensywne działania związane z eliminowaniem zagrożeń związanych z nasileniem chorób sezonowych, zwłaszcza w obrębie układu oddechowego. Wobec aktualnej sytuacji epidemicznej należy zalecać szeroko pojętej grupie pacjentów poprawianie odporności.
Układ immunologiczny ma skomplikowany mechanizm działania i nadal stanowi przedmiot badań naukowych. Do walki z potencjalnymi patogenami organizm jest wyposażony w nieswoiste (wrodzone) oraz swoiste (nabyte) mechanizmy odpowiedzi immunologicznej, w których uczestniczą procesy humoralne i komórkowe. Obydwa mechanizmy funkcjonują niezależne, jednak ich współdziałanie w zakresie obrony jest skuteczniejsze.
W odniesieniu do mechanizmu nieswoistego antygen może być unieszkodliwiony już przy pierwszym kontakcie, a w przypadku mechanizmu swoistego odpowiedź wymaga wcześniejszego kontaktu, który wywoła wytwarzanie przeciwciał, czyli substancji obronnych.
Wydolność układu immunologicznego jest uwarunkowana genetycznie, aczkolwiek duże znaczenie mają: okres życia człowieka oraz czynniki środowiskowe, w tym styl życia.
Zwiększona zapadalność na schorzenia infekcyjne układu oddechowego, zarówno u dzieci, jak i dorosłych, występuje przede wszystkim od połowy października do połowy stycznia, a następnie na przełomie lutego i marca aż do kwietnia, choć i w okresie letnim infekcje bakteryjne czy wirusowe nie są rzadkością. Dlatego tak istotnym jest sprawnie działający układ immunologiczny zabezpieczający przed zakażeniem i namnażaniem w organizmie chorobotwórczych patogenów. Analizując czynniki, które wpływają korzystnie na zachowanie odporności, można wymienić działania profilaktyczne i właściwy styl życia na co dzień i przez cały rok, a zatem m.in. prawidłowe odżywianie, odpowiednia pielęgnacja ciała, szczepienia ochronne oraz stosowanie preparatów immunomodulujących. Dieta zarówno dzieci jak i dorosłych, w tym seniorów powinna zostać dostosowana do wieku i aktywności fizycznej oraz prawidłowo zbilansowana w odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych w tym: witamin z grupy B (głównie produkty zbożowe), witaminę C i bioflawonoidy (owoce i warzywa), witaminę D (mleko, ryby), kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 – EPA i DHA (ryby) oraz minerały głównie cynk (produkty zbożowe, mięso, jaja, produkty mleczne).
Bardzo ważna jest też aktywność fizyczna z jednej strony niezależna od aury, jednak też dostosowana do warunków atmosferycznych, np. w zakresie stosownej odzieży, gdyż niekorzystne jest przechłodzenie, ale też i przegrzanie organizmu. Pomimo nie zawsze sprzyjającej pogody powinno się korzystać z ruchu na świeżym powietrzu, a pomieszczenia, w których przebywamy, muszą być regularnie wietrzone, szczególnie obecnie w zagrożeniu epidemicznym COVID-19.
Zawsze należy przestrzegać naszych pacjentów, że przede wszystkim istotnym jest izolacja osób zainfekowanych od zdrowych na czas jakiejkolwiek infekcji i to, co wielokrotnie powtarza się w komunikatach medialnych, należyta higiena rąk (mycie i dezynfekcja) oraz higiena w zakresie górnych dróg oddechowych (zakrywanie ust, nosa w trakcie kasłania czy kichania, noszenie maseczek, zachowanie dystansu).
Ogromne znaczenie mają roślinne substancje immunostymulujące stosowane w postaci naparów czy wywarów z surowców roślinnych bądź przetworzone w postaci soków, nalewek czy suchej postaci, tj. tabletek, tabletek do ssania, kapsułek twardych zawierających suchy wyciąg roślinny. Wśród surowców roślinnych, dla wsparcia odporności, można zalecić jeżówkę purpurową czy czystek.
Pochodząca z Ameryki Północnej jeżówka w Europie pojawiła się na początku XX w. Szerokie zastosowanie znalazł najlepiej przebadany gatunek, tj. jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea), a surowiec stanowią ziele i korzeń. Ziele zbiera się w drugim i trzecim roku uprawy, przetwarzając surowiec w stanie świeżym lub suszy się go po rozdrobnieniu w temperaturze do 45 st. C. Początkowo właściwości jeżówki wiązano z występowaniem olejków eterycznych, aktualnie podkreśla się obecność pochodnych kwasu kawowego, m.in. cychorynowego, który to wykazuje najsilniejsze działanie immunostymulujące (echinakozyd, kwas chlorogenowy). W surowcu ważnymi składnikami są także: alkamidy, polisacharydy czy glikoproteiny wykazujące efekt fagocytarno stymulujący i immunostymulujący. Na uwagę zasługuje fakt synergistycznego działania wszystkich składowych grup związków.
Preparaty z jeżówki stanowiące wyciągi wodne (napary), wodno-alkoholowe (stabilizowane soki ze świeżego ziela) czy po uzyskaniu suchego ekstraktu, wspomagają naturalne siły odpornościowe organizmu.
Czystek (Cistus L.) jest rośliną pochodzącą z obszaru Morza Śródziemnego, m.in. z Hiszpanii czy Maroka, a gatunkiem wykorzystywanym ze względu na swoje właściwości, jest czystek szary (Cistus incanus). Stosowane są przede wszystkim napary z czystka sporządzane z suszu części naziemnej rośliny. Dobroczynne działanie przypisywane jest głównie obecności polifenoli, m.in. kwasu elagowego, galusowego (w postaci glikozydów rozpuszczalnych w wodzie) o właściwościach antyoksydacyjnych (ochrona komórek i tkanek przed działaniem wolnych rodników). Aktualnie poleca się wyciągi z czystka w celu wsparcia układu immunologicznego.
Preparaty zawierające ekstrakty roślinne m.in. z jeżówki purpurowej czy czystka szarego można polecać szczególnie w okresie jesienno-zimowym w celu wsparcia mechanizmu obronnego organizmu. Zawsze jednak po dokładnym rozpoznaniu przypadku pacjenta, jego wieku, schorzeń współistniejących, a także z podaniem informacji o skutecznym i bezpiecznym ich zastosowaniu (sposób przygotowania, rodzaj preparatu, częstość i długość stosowania).
Infekcje intymne nastolatek
Siarczan atropiny w recepturze aptecznej