autorka: mgr farm. Anna Jakowska
Morwa biała (Morus alba) jest rośliną tradycyjnie uprawianą w Chinach, Korei oraz Japonii. Medycyna chińska wykorzystuje od dawna zdrowotne właściwości korzeni, liści i owoców tego drzewa, a owoce morwy obecne są w diecie mieszkańców tych regionów. Liście Morus alba stanowią przysmak gąsienic jedwabnika morwowego pierwotnie zamieszkującego rejony wschodniej Azji, a obecnie hodowanego także w wielu krajach europejskich w celu pozyskiwania naturalnego jedwabiu. Wraz z rozwojem jedwabnictwa morwę przywieziono także do Polski (X-XII w.), powszechnie spotkać ją można w parkach i przy drogach. W Polsce jej pędy i liście zaczynają rozwijać się w maju. Liście są naprzemianległe, gładkie lub ząbkowane. Owoce dojrzewają w lipcu, podobne są do malin i mogą przybierać różne barwy wynikające z odmian gatunkowych: białe, czerwone i czarne.
Liście morwy zawierają liczne związki biologicznie czynne, m.in. flawonoidy (kwercetyna, rutyna), fitosterole (ß-sitosterol, glukozyd ß-D-sitosterolu), olejki eteryczne, kwasy (octowy, propionowy, walerianowy, salicylowy), aminokwasy (kwas asparaginowy i glutaminowy), witaminy (A, B1, B2, C), mikroelementy (cynk, miedź, bor, mangan, żelazo). Ponadto morwa zawiera alkaloid 1,5 dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol (DNJ) oraz jego pochodne. Związki te występujące w liściach i korzeniach wykazują właściwości przeciwcukrzycowe.
Liczne badania kliniczne wskazują, że swoisty alkaloid DNJ:
Inną substancją biologicznie czynną zawartą w morwie białej jest flawonoid glikozydowy kwercetyna. Badania wykazały szereg właściwości bioaktywnych tej substancji:
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu potwierdziły właściwości przeciwutleniające suszu morwy. Wykazano zdolność do unieczynniania wolnych rodników przez flawonoidy Morus alba, ekstrakt z suszu morwy białej zmiatał syntetyczny rodnik DPPH w 87,4%. Morwa biała ma zatem potencjalne działanie ochronne poprzez stymulację systemu antyoksydacyjnego organizmu. Podsumowując, warto podkreślić, że ekstrakty z liści morwy ze względu na swoje właściwości biologiczne są cennym surowcem do produkcji prozdrowotnych produktów wspomagających układ krążenia, aktywność przeciwcukrzycową, a także ułatwiających odchudzanie. Fitowspomaganie leczenia cukrzycy, otyłości i innych chorób zespołu metabolicznego powinno odbywać się z ostrożnością, w niezbyt wysokich dawkach i we współpracy ze specjalistami.
Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF) informuje, że liczba ludzi z cukrzycą na świecie wynosiła na koniec 2011 r. 366 mln, a cukrzyca była przyczyną 4 mln zgonów. Najnowsze dane statystyczne opublikowane przez IDF są zatrważające: do 2030 r. na cukrzycę zachoruje 552 mln ludzi. Dlatego tak intensywnie poszukuje się nowych leków przeciwcukrzycowych, a jednocześnie zaczyna się doceniać rośliny o właściwościach antydiabetycznych wykorzystywanych w medycynie ludowej różnych obszarów świata. Nie zastąpią one tradycyjnej terapii lekami syntetycznymi, ale stwarzają możliwości uwzględnienia ich w profilaktyce i terapii cukrzycy typu II.
Piśmiennictwo:
1. Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, A. Greń, Postępy Fitoterapii 4/2012
2. Cukrzyca i wspomaganie jej leczenia środkami pochodzenia roślinnego, M. Rzepa, Akademia Medyczna we Wrocławiu 2008 r.
3. Mulberry leaves as a source of biologically active compounds, M. Jeszka, J. Kobus-Cisowska, E. Flaczyk, Postępy Fitoterapii 3/2009, s. 175179
4. Antyoksydanty w profilaktyce terapii cukrzycy typu II, D. Rosołowska-Huszcz, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 62-70
5. Porównanie aktywności przeciwutleniającej przypraw ziołowych stosowanych w kuchni polskiej i suszu morwy białej, M. Przeor, E. Flaczyk, Postępy Techniki i Przetwórstwa Spożywczego 1/2014
6. Melanin-concentrating hormone-1 receptor antagonism and anti-obesity effects of ethanolic extract from Morus alba leaves in diet-induced obese mice, Kwang-Seok Oh et al., Journal of Ethnopharmacology Volume 122, Issue 2, 18 March 2009, Pages 216-220
Biotyna – magiczna substancja na wzmocnienie włosów i paznokci
Zalecenia dietetyczne na zimowe chłody