autorka: Zuzanna Antecka
psycholog, dietetyk, ekspert projektu „Restauracja przyjazna alergikom”
Osoby z alergią pokarmową w każdym z takich miejsc narażone są na pojawienie się groźnych dla życia i zdrowia reakcji alergicznych (również wstrząsu anafilaktycznego). Alergie pokarmowe sprawiają, że życie jest trochę bardziej skomplikowane, jednak nie powinny powodować, że każdy posiłek poza domem napawa lękiem. Jak pogodzić pragnienie jedzenia w restauracji z ryzykiem, które się z tym wiąże?
O czym powinni pamiętać alergicy planujący wizytę w restauracji?
Pacjentom cierpiącym na alergie pokarmowe warto uzmysłowić, by stosowali się do poniższych zasad:
Pomimo starań alergika ogromna część jego bezpieczeństwa leży w rękach restauracji. Jeżeli kelnerzy i kucharze nie wiedzą, w jaki sposób przygotować danie wolne od alergenów, łatwo o pomyłkę i groźne jej konsekwencje. W wielu krajach rozwija się pomysł tworzenia restauracji przygotowanych na przyjęcie alergików. Również w Polsce rusza właśnie projekt „Restauracja przyjazna alergikom”, w ramach którego pracownicy restauracji uczestniczą w szkoleniu, dowiadują się, jak poważnym zagrożeniem jest alergia pokarmowa oraz poznają zasady przygotowywania posiłków dla osób uczulonych na różne składniki pożywienia. Znacząco zwiększa to bezpieczeństwo jedzenia posiłków na mieście.
Korzystanie z restauracji oznaczonych specjalnym logo oraz zastosowanie się do tych zasad może pomóc alergikom korzystać z ogromnej przyjemności jedzenia w restauracji. Alergik jednak zawsze powinien być przygotowany na pojawienie się u niego gwałtownej reakcji alergicznej i nosić przy sobie dawkę leku (adrenaliny), która może uratować mu życie.
Nowy szef na pokładzie
Co nas gryzie letnią porą?