autorka: mgr farm. Anna Jakowska
To, czy dana osoba uczulona jest na jad owadów, zależy od obecności w organizmie ludzkim przeciwciał dla białek zawartych w owadziej ślinie. U osób uczulonych przeciwciała IgE wraz z krwią rozprowadzane są po całym organizmie. Osadzają się na powierzchni tzw. komórek efektorowych reakcji alergicznej. Do objawów uczulenia dochodzi wówczas, gdy wystarczająca ilość przeciwciał IgE na powierzchni komórek tucznych połączy się ze swoistym dla siebie alergenem. Prowadzi to do produkcji i uwalniania szeregu mediatorów zapoczątkowujących wczesną fazę odpowiedzi alergicznej. Mediatory te działają w najbliższym otoczeniu, a jeśli jest ich dużo, przedostają się do krwi i całego organizmu.
Najczęściej spotykamy alergię na jad owadów z rzędu błonkoskrzydłych (Hymenoptera), do których należą: pszczoła miodna, trzmiel, osa zwyczajna, szerszeń oraz mrówki. Ślina owadów zawiera białka, które u osób uczulonych odpowiedzialne są za wystąpienie miejscowych i ogólnych objawów alergicznych. Jad pszczoły miodowej zawiera wiele antygenów: fosfolipazę A2 (PhA2), hialuronidazę, fosfatazę kwaśną (Acid P) oraz peptyd mellitynę. Po ukąszeniu przez samicę komara odczyny anafilaktyczne pojawiają się bardzo rzadko, natomiast każdy widoczny odczyn po ukłuciu jest wynikiem alergii. W odpowiedzi na jad komara organizm uwalnia mediator zapalenia – histaminę, która wywołuje rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Na ukąszenie organizm ludzki może zareagować następująco:
Pierwsza pomoc po ukąszeniu owadów:
Alergik w wielkim mieście – co i jak jeść?
Krople oczne bez tajemnic