Obniżenie nastroju – znaczenie diety

 7 minut

shutterstock_160203056a

Menu antydepresyjne:

  • Śniadanie: płatki owsiane z naturalnym jogurtem, pestkami dyni i kawałkami suszonej moreli;
  • II śniadanie: pełnoziarnista kanapka z białym serem i warzywami, a do picia niesłodzony sok pomarańczowy;
  • Lunch: sałatka grecka polana łyżeczką sosu vinegret na bazie oliwy z oliwek;
  • Podwieczorek: jogurt naturalny i sezonowy owoc;
  • Obiad / wczesna kolacja: pieczony łosoś z brązowym ryżem i rukolą z pomidorami z dodatkiem oleju lnianego.

Piśmiennictwo:
1. Sánchez-Villegas A1, Martínez-González MA, Estruch R, Salas-Salvadó J, Corella D, Covas MI, Arós F, Romaguera D, Gómez-Gracia E, Lapetra J, Pintó X, Martínez JA, Lamuela-Raventós RM, Ros E, Gea A, Wärnberg J, Serra-Majem L.Mediterranean dietary pattern and depression: the PREDIMED randomized trial. BMC Med. 2013 Sep 20;11:208. doi: 10.1186/1741-7015-11-208.
2. Ghadirian AM, Murphy BE, Gendron MJ. Efficacy of light versus tryptophan therapy in seasonal affective disorder. J Affect Disord. 1998 Jul;50(1):23-7.
3. Peet M. International variations in the outcome of schizophrenia and the prevalence of depression in relation to national dietary practices: an ecological analysis. Br J Psychiatry. 2004;184:404-408.
4. Van Strater AC, Bouvy PF. Omega-3 fatty acids in the treatment of affective disorders: an overview of the literature Tijdschr Psychiatr. 2007;49(2):85-94. Peet M. International variations in the outcome of schizophrenia and the prevalence of depression in relation to national dietary practices: an ecological analysis. Br J Psychiatry. 2004;184:404-408.

Strony: 1 2 3