Napar z czystka

 5 minut

Działanie antybakteryjne pokazano u pacjentów ze stanem zapalnym w jamie ustnej. Przepłukiwanie naparem czystka zmniejszyło osadzanie się bakterii na zębach i dziąsłach, działanie antybakteryjne (antyadhezyjne) przypisano obecności związków polifenolowych. Czystek dostępny jest w handlu w formie suszonego ziela, z którego przyrządza się napar. Susz należy zalać gorącą wodą i zaparzać przez kilka minut. Dla konsumentów herbatek najważniejsze jest to, co jest w naparze/wywarze. Jakie bioaktywne związki są odpowiedzialne za jego działanie? W herbatce pijanej w niektórych rejonach Grecji jest dużo części zdrewniałych łodyg tej rośliny, a mało suszonych liści. Taki ekstrakt zawiera katechiny, kwas galusowy, galokatechiny, a herbatki są polecane jako efektywnie działające przeciwbiegunkowo. Interesujące, że liście zbierane w lecie, gdy rośliny są poddane działaniu silnego słońca, zawierają znacznie więcej polifenoli niż te zbierane zimą. Herbatka zaparzona tylko z liści zawiera nawet 11 razy więcej kwasu galusowego niż ta ze zdrewniałych łodyg. Obecność katechin nadaje lekko gorzkawy smak, ich ilość w naparze jest porównywalna z tą w zielonej herbacie. W terapii chorób skórnych, takich jak trądzik czy egzema, używa się wywarów krótko zagotowanych. Wywary gotowane dłużej są skuteczne przeciwko biegunkom. Ważne jest też rozdrobnienie suszonego materiału – im bardziej rozdrobniony, tym więcej jest w naparze związków flawonoidowych, pochodnych mirycetyny i kwercetyny. Podsumowując – susz z czystka może zawierać łodygi, liście i kwiaty, ale odpowiednio rozdrobnione. Ziele trzeba kupować z wiarygodnego źródła. Kiedyś czystka przywoziliśmy z wakacji w Grecji – teraz można go kupić w Polsce w aptekach i sklepach zielarskich. Napar z czystka można polecić zwłaszcza w okresie jesiennych infekcji. Dobrze smakuje posłodzony miodem lub z dodatkiem owocowego syropu.

Strony: 1 2