Kazeina, laktoza i gluten – fakty i mity

 7 minut

Jednym ze sposobów terapeutycznych umożliwiających osobom nietolerującym laktozy spożywanie mleka i jego przetworów jest stosowanie egzogennego enzymu pochodzenia bakteryjnego (ß galakozydazy), który laktozę w produktach mlecznych rozkłada. Eliminacja mleka i jego przetworów jest postępowaniem właściwym w przypadku ujawnienia się alergii na białka mleka (nie tylko kazeiny) oraz w przypadku osób z defektem enzymatycznym, wynikającym z braku możliwości rozkładu laktozy. Jednak pamiętać należy, że niepoparte żadnymi rzetelnymi badaniami diagnostycznymi wyłączenie mleka i jego przetworów z diety pod względem zdrowotnym nie jest korzystne. Odpowiednie spożycie mleka i jego przetworów bowiem jest istotne szczególnie ze względu na obecność w tych produktach dobrze przyswajalnego wapnia (jego wchłanianiu sprzyja laktoza). Prawidłowa podaż tego pierwiastka w diecie ma z kolei istotne znaczenie dla prewencji osteoporozy, ale także nadciśnienia tętniczego i otyłości. Wyniki ostatnio przeprowadzonej metaanalizy jasno wskazują, że obecność mleka i jego przetworów w codziennej diecie wykazuje działanie ochronne przed powstawaniem wielu wspomnianych wcześniej chorób.[7]

Piśmiennictwo:
1. Kim HS, Patel KG, Orosz E, et al. Time trends in the prevalence of celiac disease and gluten-free diet in the us population: results from the National Health and Nutrition Examination Surveys 2009-2014. JAMA Intern Med 2016;357:1716-7.
2. NPD Group. Percentage of U.S. adults trying to cut down or avoid gluten in their diets reaches new high in 2013.
3. Lebwohl B, et al. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ. 2017 May 2;357:j1892. doi: 10.1136/bmj.j1892.
4. De Palma G, Nadal I, Collado MC, Sanz Y. Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult human subjects. Br J Nutr. 2009;102(8):1154-1160.
5. Sodhi M, Mukesh M, Kataria RS, Mishra BP, Joshii BK. Milk proteins and human health: A1/A2 milk hypothesis. Indian J Endocrinol Metab. 2012 Sep;16(5):856.
6. Dąbrowska A. Z., Baranowska M., Batyk I. M., Kujawski M., Hryniawska M., Roszkowska B. Spożycie mlecznych napojów fermentowanych przez osoby z różną tolerancją laktozy. Journal of Health Sciences. 2014; 4(10): S107-S112.
7. Thorning TK, Raben A, Tholstrup T, Soedamah-Muthu SS, Givens I, Astrup A. Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res. 2016 Nov 22;60:32527. doi: 10.3402/fnr.v60.32527. eCollection 2016.

Strony: 1 2 3