Fitoterapia w trosce o prawidłowy poziom cukru we krwi

 6 minut

autor: dr n. farm. Maciej Strzemski
aptekarz, miłośnik i popularyzator
receptury aptecznej

Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje blisko 2 mln osób, przy czym częstość występowania tego schorzenia jest dwukrotnie większa wśród mieszkańców miast niż prowincji. Brak aktywności fizycznej i niewłaściwa dieta sprzyjają występowaniu tego schorzenia. Cukrzyca jest chorobą niezwykle „podstępną”, gdyż nie boli. Pacjenci często interpretują nadmierną senność jako efekt przemęczenia pracą, a problemy ze wzrokiem tłumaczą długotrwałą pracą przed ekranem komputera. Cukrzyca jest „podstępna” również z tego powodu, że prowadzi do licznych powikłań i to właśnie one są w konsekwencji przyczyną krótszego życia pacjentów. Należy zauważyć, że u chorych na cukrzycę rozwijają się nefro- i retinopatie oraz miażdżyca. Schorzenia sercowo naczyniowe są natomiast główną przyczyną zgonów wśród społeczeństw krajów wysoko rozwiniętych.

Co to jest cukrzyca?
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, której istotą jest czynnościowy lub organiczny niedobór insuliny. Hormon ten jest odpowiedzialny za metabolizm cukrów, ale również tłuszczów i białek. Niedobór insuliny wywołuje hiperglikemię. Nadmierne stężenie cukru we krwi jest przyczyną glikacji białek, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju miażdżycy  oraz nefro- i retinopatii. Dodatkowo cukrzyca prowadzi do zburzeń gospodarki lipidowej, powodując wzrost zawartości cholesterolu LDL i triglicerydów oraz spadek stężenia cholesterolu HDL we krwi. W konsekwencji tych procesów rozwija się insulinooporność. Cukrzyca jest schorzeniem, którego występowanie uwarunkowane jest w dużej mierze genetycznie. Dodatkowo niezwykle istotnym czynnikiem warunkującym rozwój cukrzycy są tzw. wolne rodniki. Powodują one nie tylko uszkodzenia bardzo wrażliwych komórek trzustki, ale również sprzyjają postępującym zmianom chorobowym w obrębie wielu innych tkanek.

Jakie są rodzaje cukrzycy?
Wyróżniono dwa główne typy cukrzycy: cukrzycę typu 1 oraz cukrzycę typu 2. Pierwszy typ występuje najczęściej u ludzi młodych (po 30. r.ż. diagnozowana jest niezwykle rzadko) i jest przyczyną znacznego skrócenia czasu życia. Etiologia tego schorzenia związana jest z autoimmunologicznym zniszczeniem komórek trzustki, co w konsekwencji jest przyczyną braku insuliny. Chorzy na ten typ cukrzycy muszą bezwzględnie przyjmować insulinę. Przyczyną występowania cukrzycy typu 2 jest niedostateczne wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz postępująca insulinooporność. W zależności od stopnia zaawansowania cukrzycy typu 2 stosuje się leczenie farmakologiczne lub/i insulinoterapię. Niezwykle ważnym elementem terapii w obydwu typach choroby są: prawidłowa dieta, aktywność fizyczna, ścisłe przestrzeganie zaleceń lekarza oraz fitoterapia.

Strony: 1 2