Dieta w anemii

 7 minut

W celu maksymalnego wykorzystania żelaza należy ograniczyć spożywanie produktów utrudniających jego wchłanianie. Są to warzywa bogate w kwas szczawiowy (szczaw, rabarbar) oraz mocna kawa i herbata (ze względu na zawartość taniny i kofeiny). Zaleca się spożywanie różnorodnych produktów o małym stopniu przetworzenia. Warto więc zrezygnować z białych bułeczek na rzecz grahamek. Im bielsza mąka, tym mniej w niej tego cennego pierwiastka. Dlatego jak najczęściej warto sięgać po chleb żytni, razowy, graham, ciemny ryż czy grube kasze.

Kolejną niezwykle istotną sprawą są nawyki żywieniowe, czyli spożywanie co najmniej trzech posiłków w ciągu dnia. A co najważniejsze – niewychodzenie z domu bez śniadania, które powinno być naszym głównym posiłkiem! Zróżnicowane i sycące śniadanie spożyte w ciągu godziny od przebudzenia jest warunkiem prawidłowej pracy organizmu i ma fundamentalne znaczenie dla samopoczucia i zdrowia. Jeśli brakuje czasu na delektowanie się kaszą jaglaną z orzechami czy jajecznicą, z samego rana warto wypić szklankę kakao posłodzonego łyżką melasy.

Posiłek idealny w anemii:
Tarta na spodzie gryczanym z warzywami i mięsem

Składniki: 200 g mąki gryczanej, 100 g masła (lub oleju kokosowego), łyżka mąki z tapioki lub ziemniaczanej, 1 jajo, odrobina wody (jeśli ciasto będzie za suche), sól do smaku (pół łyżeczki).

Przygotowanie: Masło powinno być mocno schłodzone, pokrój je na małe kawałki i zagnieć dodając stopniowo przesianą mąkę oraz jajko. Ciasto będzie się trochę sypało, więc jeśli dodanie 2 3 łyżek zimnej wody nie pomoże, przesyp je do torebki, zagnieć przez folię w kulę i schowaj do lodówki na minimum godzinę (ciasto może leżeć nawet całą dobę w lodówce). Po tym czasie powinno się ładnie kroić. Wyłóż nim blachę i podpiecz 20 minut w 180 st. C, następnie wystudź trochę spód i nałóż na wierzch farsz. Farsz: mały filet z indyka, 300 g liści jarmużu (ew. szpinaku), 2 ząbki czosnku, 12 pomidorów suszonych, pół szklanki śmietanki 9% lub 12%. Filet indyka podsmaż na patelni z czosnkiem, dodaj śmietankę i jarmuż, duś chwilę pod przykryciem. Pod koniec dorzuć pomidory suszone pokrojone w paski i dopraw pieprzem oraz solą. Odparuj trochę, aby farsz nie był za rzadki. Ciasto z nadzieniem ponownie włóż do piekarnika na ok. 30 minut. Całość posyp obficie posiekaną natką pietruszki i podaj z surówką z marchewki i selera.

Strony: 1 2 3