Skrót informacji
Mimo iż dieta małego dziecka zaczyna stopniowo upodabniać się do diety osoby dorosłej, należy zadbać o to, by nie nabrała cech diety niewłaściwej, uwzględniającej produkty przetworzone i ciężkostrawne. Zaleca się, aby dzieciom podawać proste i niezmieszane jedzenie. Ważna jest kształtowanie dobrych nawyków – miła atmosfera przy stole, neutralne podejście do jedzenia i wspólne spożywanie tych samych potraw.
Składniki:
Przygotowanie: Płatki ugotować na mleku, dodać pokrojone owoce.
Składniki:
Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć ok. 5 minut. Następnie posiekać. Marchewkę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pietruszkę drobno posiekać. Mięso połączyć z brokułem, jajkiem, bułką tartą, marchewką. Doprawić do smaku ziołami, np. natką pietruszki, bazylią, oregano. Uformować pulpety i ugotować w bulionie warzywnym (marchew, pietruszka, z którego można przygotować sos). Podawać z kaszą z olejem i ugotowanymi na parze sezonowymi warzywami.
Składniki:
Przygotowanie: Z kromki chleba wycinamy kółko, smarujemy serkiem. Połowę pomidorka kładziemy na środku, będzie to nosek kotka, dodajemy szczypiorek jako wąsy. Z plasterków rzodkiewki robimy oczka i usta kotka, a z plasterków ogórka uszka.
Zdrowa dieta przedszkolaka
Dieta dla kobiet oczekujących potomstwa