Życie jest piękne

21.04.2024

2 minuty

Dieta dla kobiet oczekujących potomstwa

Skrót informacji

Zalecana w okresie ciąży dieta powinna opierać się na zasadach racjonalnego żywienia, uwzględniać odpowiednią podaż energii i składników odżywczych. Jak stosować te rekomendacje w praktyce?

Pieczony mintaj z batatami, brokułem i kolorową sałatką

Składniki:

  • mintaj filet bez skóry (100 g)
  • bataty (200 g/szt.)
  • olej rzepakowy (łyżka)
  • pomidorki koktajlowe (5 szt.)
  • sałata masłowa (7 liści)
  • ogórek zielony gruntowy (1 szt.)
  • olej lniany (łyżeczka)
  • koper (łyżka)
  • brokuł (4 różyczki)

Przygotowanie: Filet z mintaja skropić sokiem z cytryny, połową łyżki oleju, posypać koperkiem. Zamarynować. Bataty obrać i pokroić w plastry, posypać ziołami prowansalskimi, dodać pół łyżki oliwy. Zamarynować. Rybę i bataty położyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut. Brokuły ugotować na parze. Sałatę wymieszać z pomidorkami i ogórkiem. Dodać oliwę, doprawić do smaku.

Pieczona owsianka dla kobiety ciężarnej

Składniki:

  • mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu (300 ml/kubek)
  • płatki owsiane górskie (1/2 szklanki)
  • borówki (125 g/małe opakowanie)
  • płatki migdałów (2 łyżki)
  • skyr waniliowy (2 łyżki)
  • miód do smaku

Przygotowanie: Płatki wymieszać z mlekiem, miodem i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień na dno kokilek włożyć po połowie borówek, dodać po łyżce skyru i po połowie płatków owsianych z mlekiem. Kokilki wstawić do rozgrzanego do 170 st. C  piekarnika. Piec ok. 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia owsiankę posypać płatkami migdałowymi.

Zdrowe smoothie przyszłej mamy

Składniki:

  • natka pietruszki (garść)
  • jabłko (1 szt.)
  • kiwi (1 szt.)
  • mango (1 szt.)
  • siemię lniane (łyżeczka)
  • woda niskosodowa niegazowana (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

Przygotowanie: Owoce obrać, włożyć do kielicha blendera, dodać siemię lniane, natkę pietruszki i wodę. Zblendować, aż całość będzie aksamitna.

Jajka zapiekane w tortilli z pomidorem

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista (1 placek)
  • pomidor (120 g/szt.)
  • jajka (112 g/2 szt.)
  • szpinak (50 g/2 garście)
  • szczypiorek (10 g/łyżka)

Przygotowanie: Placek tortilli umieścić w małym naczyniu żaroodpornym. Do środka wbić jajka, przyprawić do smaku (bazylia, oregano), dodać szpinak. Zapiekać przez ok. 20-25 minut w 180 st. C. Podawać z kawałkami pomidora ze szczypiorkiem.


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Zdrowa dieta dla malucha

Następny artykuł

Zdrowsze zamienniki tłuszczów trans

Polecane dla Ciebie

Szkolenia