Skrót informacji
Zalecana w okresie ciąży dieta powinna opierać się na zasadach racjonalnego żywienia, uwzględniać odpowiednią podaż energii i składników odżywczych. Jak stosować te rekomendacje w praktyce?
Składniki:
Przygotowanie: Filet z mintaja skropić sokiem z cytryny, połową łyżki oleju, posypać koperkiem. Zamarynować. Bataty obrać i pokroić w plastry, posypać ziołami prowansalskimi, dodać pół łyżki oliwy. Zamarynować. Rybę i bataty położyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut. Brokuły ugotować na parze. Sałatę wymieszać z pomidorkami i ogórkiem. Dodać oliwę, doprawić do smaku.
Składniki:
Przygotowanie: Płatki wymieszać z mlekiem, miodem i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień na dno kokilek włożyć po połowie borówek, dodać po łyżce skyru i po połowie płatków owsianych z mlekiem. Kokilki wstawić do rozgrzanego do 170 st. C piekarnika. Piec ok. 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia owsiankę posypać płatkami migdałowymi.
Składniki:
Przygotowanie: Owoce obrać, włożyć do kielicha blendera, dodać siemię lniane, natkę pietruszki i wodę. Zblendować, aż całość będzie aksamitna.
Składniki:
Przygotowanie: Placek tortilli umieścić w małym naczyniu żaroodpornym. Do środka wbić jajka, przyprawić do smaku (bazylia, oregano), dodać szpinak. Zapiekać przez ok. 20-25 minut w 180 st. C. Podawać z kawałkami pomidora ze szczypiorkiem.
Zdrowa dieta dla malucha
Zdrowsze zamienniki tłuszczów trans