Skrót informacji
Według aktualnych zaleceń dzienna podaż energii w diecie dziecka w wieku przedszkolnym powinna wynosić 1400 kcal. Jak zatem w praktyce komponować posiłki dla małego smakosza? Oto kilka propozycji.
Składniki:
Przygotowanie: Przecier zagotować, dodać kawałki mozzarelli. Poczekać, aż ser się rozpuści, doprawić do smaku, przed podaniem posypać posiekaną bazylią. Wrapa podpiec na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Składniki:
Przygotowanie: Składniki zblendować. Podawać udekorowane liskami mięty i owocami.
Składniki:
Przygotowanie: Marchew pokroić, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę przeciąć na pół. Warzywa ugotować na parze. Mięso pokroić i poddusić na oleju. Makaron ugotować al dente, wymieszać z warzywami i mięsem, posypać natką.
Składniki:
Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy. Płatki zostawiamy na godzinę do napęcznienia. W miseczce mieszamy mąkę pszenną, sodę i cynamon. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. W misce umieszczamy wszystkie składniki i je mieszamy. Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy ją odrobiną oleju. Ciasto nakładamy łyżką i formujemy placuszki. Smażymy je z obu stron na małym ogniu.
Śniadanie do tornistra
Zdrowa dieta dla malucha