Życie jest piękne

16.06.2024

2 minuty

Zdrowa dieta przedszkolaka

Skrót informacji

Według aktualnych zaleceń dzienna podaż energii w diecie dziecka w wieku przedszkolnym powinna wynosić 1400 kcal. Jak zatem w praktyce komponować posiłki dla małego smakosza? Oto kilka propozycji.

Zupa krem z pomidorów i mozzarelli

Składniki:

  • pomidory świeże lub passata pomidorowa (200 g – 2/3 szklanki)
  • mozzarella (plasterek – 15 g)
  • wrap pełnoziarnisty (30,5 g – 1/2 szt.)
  • bazylia (kilka listków)

Przygotowanie: Przecier zagotować, dodać kawałki mozzarelli. Poczekać, aż ser się rozpuści, doprawić do smaku, przed podaniem posypać posiekaną bazylią. Wrapa podpiec na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Odżywczy koktajl dla przedszkolaka

Składniki:

  • szklanka truskawek lub malin (140 g)
  • 1/2 buraka (50 g)
  • 1/2 banana (60 g)
  • 2 suszone daktyle (10 g)
  • łyżeczka siemienia lnianego (5 g)
  • łyżeczka nasion chia (5 g)
  • szklanka wody niegazowanej (250 ml)

Przygotowanie: Składniki zblendować. Podawać udekorowane liskami mięty i owocami.

Makaron z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka bez skóry (80 g)
  • makaron penne pełnoziarnisty (35 g – 1/2 szklanki)
  • marchew (22,5 g – 1/2 szt.)
  • zielony groszek (30 g – 2 łyżki)
  • fasolka szparagowa (45 g – 1/2 garści)
  • brokuły (50 g)
  • olej rzepakowy (10 g – łyżka)
  • natka pietruszki (6 g – łyżeczka)

Przygotowanie: Marchew pokroić, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę przeciąć na pół. Warzywa ugotować na parze. Mięso pokroić i poddusić na oleju. Makaron ugotować al dente, wymieszać z warzywami i mięsem, posypać natką.

Owsiane placuszki bananowe z owocami

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych górskich (110 g)
  • szklanka mleka spożywczego 1,5% tłuszczu (250 g)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (66 g)
  • łyżeczka sody
  • szczypta cynamonu
  • 1 jajko kurze
  • 2 dojrzałe banany
  • olej rzepakowy do smażenia (łyżka)
  • borówki (100 g – 2 garście)
  • maliny (60 g – garść)
  • skyr naturalny (150 g)

Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy. Płatki zostawiamy na godzinę do napęcznienia. W miseczce mieszamy mąkę pszenną, sodę i cynamon. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. W misce umieszczamy wszystkie składniki i je mieszamy. Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy ją odrobiną oleju. Ciasto nakładamy łyżką i formujemy placuszki. Smażymy je z obu stron na małym ogniu.


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Śniadanie do tornistra

Następny artykuł

Zdrowa dieta dla malucha

Polecane dla Ciebie

Szkolenia