Życie jest piękne

20.11.2024

1 minuta

Przyjmowanie leków z grupy antagonistów witaminy K a spożywanie produktów bogatych w tę witaminę

Skrót informacji

Dostępne dowody naukowe nie potwierdzają zaleceń ukierunkowanych na drastyczne ograniczenie spożycia produktów będących źródłem witaminy K w grupie pacjentów stosujących leczenie antagonistami witaminy K. Chodzi raczej o spożywanie jej wyrównanych ilości. Jakich dokładnie?

Witamina K – zalecenia dietetyczne

Pacjentom przewlekle stosującym leki z grupy antagonistów witaminy K należy zalecać codzienne spożywanie porównywalnej ilości witaminy K, przy czym produkty bogate w witaminę K1 należy spożywać w ilości nie większej niż jedna porcja dziennie[1]:

  • jarmuż świeży szklanka 82 μg witaminy K1 lub
  • szpinak świeży szklanka 150 μg witaminy K1 lub
  • botwina świeża szklanka 152 μg witaminy K1 lub
  • brokuły świeże szklanka 90 μg witaminy K1 lub
  • brukselka świeża szklanka 156 μg witaminy K1.

Z kolei warzywa ze średnią zawartością witaminy K1 można spożywać w ilości nie większej niż 2-3 porcje dziennie:

  • sałata masłowa (garść 35 g = 36 μg witaminy K1) lub
  • rukola (garść 20 g = 22 μg witaminy K1)[2]

Chorzy stosujący leki przeciwzakrzepowe powinni ograniczyć nadmiernej podaży awokado i zielonej herbaty[3].


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Piśmiennictwo:
1. Woźnicka-Leśkiewicz L, Wolska-Bułach A, Tykarski A. Interakcje antykoagulantów z lekami i żywnością – wskazówki dla lekarza praktyka. Choroby Serca i Naczyń 2014, tom 11, nr 2, 78-90.
2. https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/Vitamin%20K.pdf
3. Tan CSS, Lee SWH. Warfarin and food, herbal or dietary supplement interactions: A systematic review. Br J Clin Pharmacol. 2021 Feb;87(2):352-374.


Następny artykuł

Dieta wspierająca łagodzenie dolegliwości związanych z menopauzą

Polecane dla Ciebie

Szkolenia