Życie jest piękne

23.10.2024

2 minuty

Dieta wspierająca łagodzenie dolegliwości związanych z menopauzą

Skrót informacji

Jak poprawnie bilansować posiłki dla kobiet po menopauzie? Jakie produkty powinny zawierać przygotowywane dania?

Przeciwzapalne smoothie z owocami leśnymi i awokado

Składniki na 1 porcję:

  • borówki (50 g/garść)
  • napój sojowy (250 ml/szklanka)
  • banan (60 g/1/2 szt.)
  • awokado (70 g/1/2 szt.)
  • maliny (70 g/garść) – mogą być mrożone
  • jagody (50 g/garść) – mogą być mrożone
  • nektarynka (100 g/szt.)
  • siemię lniane (10 g/2 łyżeczki)

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zblendować.

Kanapka z pastą z sardynek i ogórkiem

Składniki na 1 porcję:

  • sardynki w oleju (62 g/1/2 puszki)
  • ser twarogowy chudy (50 g/1/4 kostki)
  • natka pietruszki (6 g/łyżeczka)
  • jajko gotowane (50 g/szt.)
  • sok z cytryny (do smaku)
  • szczypiorek (5 g/łyżeczka)
  • zielony ogórek (70 g)

Przygotowanie: Jajko ugotować na twardo i obrać. Twaróg, sardynki, jajko, natkę pietruszki należy zmiksować/zblendować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Posypać szczypiorkiem. Podawać z chlebem żytnim na zakwasie i plastrami ogórka.

Makaron spaghetti z soczewicą i selerem naciowym w sosie pomidorowym

Składniki na 1 porcję:

  • pomidory krojone w soku pomidorowym (195 g/1/2 opakowania)
  • makaron pełnoziarnisty (50 g suchego)
  • soczewica czerwona, nasiona suche (48 g/4 łyżki)
  • marchew (45 g/szt.)
  • seler naciowy (45 g/ łodyga)
  • cebula (25 g/1/4 szt.)
  • oliwa z oliwek (5 g/łyżeczka)
  • czosnek (5 g/ząbek)
  • świeża bazylia (5 g/5 listków)
  • ser parmezan tarty (4 g/łyżeczka)
  • zioła prowansalskie suszone (1,5 g/1/2 łyżeczki)

Przygotowanie: Cebulę, marchew i seler pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać tartą marchew i seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Dodać pomidory i wszystkie przyprawy (papryka, sól, pieprz) oraz przepłukaną soczewicę. Sos doprowadzić do redukcji, gotując ok. 15-20 minut. Podawać z ugotowanym makaronem. Posypać parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną bazylią.


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Przyjmowanie leków z grupy antagonistów witaminy K a spożywanie produktów bogatych w tę witaminę

Następny artykuł

Menu przyszłych rodziców

Polecane dla Ciebie

Szkolenia