Wytłumacz pacjentowi, czym jest indeks glikemiczny

 4 minuty

Dla przykładu, indeks glikemiczny wynoszący 60 oznacza, że po spożyciu 50 g produktu poziom glukozy wzrośnie o 60%. Tak więc im wyższy IG, tym wyższe stężenie glukozy. Przyswojenie pokarmu o wysokim indeksie skutkuje skokiem poziomu cukru we krwi, w efekcie czego trzustka wydziela odpowiednią ilość insuliny. Poziom glukozy szybko spada, nawet poniżej wartości prawidłowej (hipoglikemia), co objawia się głodem. Dlatego produkty o wysokim IG powodują tycie: sprzyjają częstszemu jedzeniu oraz wywołują odkładanie tkanki tłuszczowej (działanie insuliny).

Dlaczego zakazana podczas diety odchudzającej czekolada, ma indeks glikemiczny niższy od brązowego ryżu?

Na wartość indeksu glikemicznego danych potraw ma również wpływ budowa przewodu pokarmowego człowieka oraz proces trawienia. Węglowodany są trawione i wchłaniane w jelicie czczym. Z kolei produkty białkowe i tłuszczowe rozkładane są w żołądku i dwunastnicy, czyli przed punktem wchłaniania węglowodanów. Jeśli więc spożyjemy jabłko jako samodzielny posiłek – szybko dostanie się ono do jelita cienkiego, gdzie zostanie strawione i wchłonięte. Z kolei jeśli ten sam produkt zostanie spożyty jako deser, np. w sałatce z kurczakiem (posiłek białkowo-tłuszczowy), to ten drugi spowolni proces trawienia i wchłaniania węglowodanów z jabłka. Analogicznie, wafle ryżowe spożyte jako samodzielny posiłek, szybko trafią do jelita cienkiego. Jeśli te same wafle posmarujemy cienko masłem, obłożymy sałatą, chudą wędliną i pomidorem – dodatki spowolnią „uwalnianie cukru” z wafli ryżowych.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym są oczywiście bardziej wskazane, gdyż są bardziej naturalne i zawierają więcej witamin i składników mineralnych. Bardziej racjonalnie jest wybrać ryż dziki lub brązowy jako dodatek do dania obiadowego. Jednak jeżeli z powodów ekonomicznych lub losowych nie jest to możliwe, należy pamiętać, aby spożywać produkty węglowodanowe w posiłkach mieszanych (białka – tłuszcze – węglowodany).

Podsumowując, jeśli musimy przygotować w domu zdrowy obiad dla całej rodziny, a mamy makaron biały zamiast brązowego, dodajmy trochę mięsa (np. z piersi kurczaka), oliwy z oliwek i warzyw, a indeks glikemiczny ulegnie znacznemu obniżeniu.

Strony: 1 2