Przygotuj Wigilię z wyprzedzeniem!

 5 minut

autorka: Aleksandra Dulna
pasjonatka pysznego gotowania, od dzieciństwa zafascynowana ciekawą i smaczną kuchnią opartą na tradycjach rodzinnych, jak przyznaje, podstawą jej potraw są składniki najwyższej jakości

Prawdziwy świąteczny piernik

Składniki: (na 1 dużą lub 2 małe blachy)

  • 1 kg mąki (400 g mąki krupczatki, 400 g mąki tortowej pszennej, 200 g mąki żytniej)
  • 0,5 kg miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 l mleka 3,2%
  • 4 jaja
  • 40 dkg masła
  • 2 czubate łyżki sody
  • przyprawa korzenna do piernika
  • bakalie

Przygotowanie: Do mleka dodaję miód, masło i 2 szklanki cukru. Zagotowuję, a po wystygnięciu (musi być letnie) dodaję mąkę, 4 jaja, 2 łyżki sody i karmel z dwóch łyżek cukru. Wlewam do glinianego garnka, przykrywam lnianą serwetką i odstawiam na 3-4 tygodnie w ciemnym, chłodnym miejscu. Po upieczeniu można przełożyć piernik powidłami śliwkowymi lub morelowymi, polać polewą lukrową lub czekoladową. Piernik możemy upiec przed Świętami i zawinąć w lnianą serwetę. Należy wówczas przechowywać go w chłodnym miejscu, a na 2-3 dni przed Świętami przełożyć nadzieniem.

Strony: 1 2 3

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej