Życie jest piękne
Przygotuj Wigilię z wyprzedzeniem!
5 minut

autorka: Aleksandra Dulna
pasjonatka pysznego gotowania, od dzieciństwa zafascynowana ciekawą i smaczną kuchnią opartą na tradycjach rodzinnych, jak przyznaje, podstawą jej potraw są składniki najwyższej jakości
Prawdziwy świąteczny piernik
Składniki: (na 1 dużą lub 2 małe blachy)
- 1 kg mąki (400 g mąki krupczatki, 400 g mąki tortowej pszennej, 200 g mąki żytniej)
- 0,5 kg miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
- 2 szklanki cukru
- 0,5 l mleka 3,2%
- 4 jaja
- 40 dkg masła
- 2 czubate łyżki sody
- przyprawa korzenna do piernika
- bakalie
Przygotowanie: Do mleka dodaję miód, masło i 2 szklanki cukru. Zagotowuję, a po wystygnięciu (musi być letnie) dodaję mąkę, 4 jaja, 2 łyżki sody i karmel z dwóch łyżek cukru. Wlewam do glinianego garnka, przykrywam lnianą serwetką i odstawiam na 3-4 tygodnie w ciemnym, chłodnym miejscu. Po upieczeniu można przełożyć piernik powidłami śliwkowymi lub morelowymi, polać polewą lukrową lub czekoladową. Piernik możemy upiec przed Świętami i zawinąć w lnianą serwetę. Należy wówczas przechowywać go w chłodnym miejscu, a na 2-3 dni przed Świętami przełożyć nadzieniem.