autorka: Aleksandra Dulna
pasjonatka pysznego gotowania, od dzieciństwa zafascynowana ciekawą i smaczną kuchnią opartą na tradycjach rodzinnych, jak przyznaje, podstawą jej potraw są składniki najwyższej jakości
Zupa gulaszowa
Składniki na 4 osoby: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1/2 kg wołowiny zrazowej, pęczek włoszczyzny, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 2 łyżki czerwonej słodkiej, papryki w proszku, 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, 3 nieduże świeże papryki (różne kolory), 2 średnie cebule, 2 ziemniaki, 2 żółtka, 1/3, szklanki mąki tortowej, 1 łyżka smalcu.
Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, obsmażamy na smalcu mięso na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i dusimy ok. 1,5 godz. Do drugiego garnka wkładamy obraną włoszczyznę, zalewamy 1,5 l wody i gotujemy do miękkości. Kroimy papryki i cebulę w kostkę i obsmażamy na patelni. Do garnka z duszonym mięsem wlewamy wywar warzywny, obsmażoną paprykę i cebulę wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Na małą patelnię wkładamy łyżkę masła i wsypujemy suchą paprykę ostrą i słodką, podsmażamy i wlewamy do zupy. Do kubka wsypujemy mąkę i dwa żółtka. Z powstałego ciasta kładziemy na zupę małe kluseczki. Gotujemy przez chwilę i podajemy z zieloną pietruszką.
Elegancki sernik na sylwestrowy wieczór
Składniki na 6-8 osób: 2/3 szklanki cukru, 6 żółtek, 120 dkg masła, 1 mango, 1 laska wanilii, 1 żelatyna na 1 litr wody, 2 gruszki „konferencja”, 1/2 szklanki rodzynek, 50 ml rumu, 2 galaretki truskawkowe, 4 serki waniliowe o pojemności 250 ml.
Przygotowanie: Opakowanie żelatyny zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i czekamy, aż powiększy swoją objętość. Z sześciu żółtek i cukru ukręcamy kogel-mogel na parze. Dodajemy miękkie masło, kontynuując ucieranie. Dodajemy serki i ziarenka z laski wanilii, delikatnie mieszając. Rodzynki namaczamy w wodzie, odsączamy i zalewamy rumem. Przygotowujemy galaretkę z połowy wody, która jest podana na opakowaniu. Kroimy gruszki w kostkę. Wystawiamy żelatynę z wody i studzimy. Wystudzoną dodajemy do masy serowej wraz z rodzynkami. Możemy wlewać do kieliszków lub do misy. Posypujemy pokrojoną gruszką i rozpuszczoną galaretką. Z mango ucieramy mus i polewamy każdą porcję.
Sałata z pieczoną kaczką i pomarańczowymi filecikami
Składniki na 4 osoby: małe opakowanie mieszanki sałat, jedna pierś z kaczki, jedna duża pomarańcza, 8-10 polskich wędzonych śliwek, mała konfitura z czarnej porzeczki, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki zwykłego masła
Przygotowanie: Pierś z kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry, solimy i pieprzymy, pozostawiając na ok. 1 godzinę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki masła klarowanego, opiekamy pierś przez ok. 7 minut z każdej strony. Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 90 st. C. piekarnika, tak aby pierś odpoczęła przez ok. pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika kroimy ją w cienkie plasterki w poprzek włókien. Z dużej pomarańczy przygotowujemy fileciki bez błonek. W garnku podgrzewamy 2 łyżki masła, dokładając konfiturę i przez 5-7 minut prużymy. Śliwki kroimy w paseczki, układamy na talerzu według własnej fantazji, polewając ciepłym sosem z czarnej porzeczki.
Zacznijmy od nowa
Przygotuj Wigilię z wyprzedzeniem!