Probio-, prebio- czy synbiotyk?

 7 minut

Przyjmowanie preparatów zawierających szczepy probiotyczne Lactobacillus rhamnosus GG czy Lactobacillus casei ma korzystny wpływ na układ immunologiczny. Stosuje się je w okresie antybiotykoterapii, 2-3 tygodnie po niej oraz przy zmianach stref klimatycznych. Rodzaj zastosowanego szczepu bakterii probiotycznych uzależniony jest od schorzenia. I tak np. Lactobacillus casei czy L. acidophilus oraz Bifidobacterium bifidum mogą być zalecane w profilaktyce nowotworowej.

Oprócz probiotyków pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego działają także prebiotyki, które stanowią m.in. składniki pożywienia nie ulegające trawieniu, a ich rolą jest pobudzenie wzrostu czy aktywności korzystnych bakterii obecnych w okrężnicy. Prebiotykami są m.in. skrobia czy polisacharydy (pektyny, guma guarowa i owsiana), przyjmowane z pożywieniem cebula, czosnek, banany, cykoria, por, szparagi bądź przyjmowane w postaci preparatów zawierających odpowiednią dawkę fruktooligosacharydów (oligosacharydy: inulina i fruktany typu inulinowego, produkowane na drodze hydrolizy inuliny lub syntetycznie). Ponadto należy dodać, że oligosacharydy prebiotyczne stymulujące wzrost bakterii jelitowych z rodzajów Bifidobacterium i Lactobacillus występują także w mleku kobiecym. Dlatego tak istotne jest ze względu na prawidłowe czynności jelitowe dziecka karmienie piersią. Dąży się również do tego, aby w sztucznym pokarmie mlecznym znalazła się mieszanka prebiotyków złożona z krótkołańcuchowych galaktooligosacharydów (GOS) i długołańcuchowych fruktooligosacharydów (FOS) dająca efekt wzrostu bakterii jelitowych i tym samym prawidłowego rozwoju układu immunologicznego dziecka (co może przyczynić się skutecznie do obniżenia ryzyka zapadania na schorzenia alergiczne typu AZS czy zmiany astmatyczne, choć w tej kwestii nadal prowadzone są badania). Prebiotyki są odporne na enzymy trawienne w ludzkim przewodzie pokarmowym, ulegają selektywnej fermentacji i zwiększają aktywność mikroflory żołądkowo-jelitowej (wzrost bifidogenności). Efektywnie przyczyniają się także do obniżenia pH, co skutkuje zahamowaniem namnażania szczepów chorobotwórczych szczególnie bakterii beztlenowych z rodzaju Clostridium odpowiedzialnych za występowanie biegunek.

Strony: 1 2 3