autorka: Natalia Makowska
dietetyk medyczny
Cholesterol jest steroidowym alkoholem częściowo wytwarzanym w wątrobie, a częściowo dostarczanym z pokarmem. Znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest niezbędny dla naszego organizmu – m.in. wchodzi w skład wszystkich błon komórkowych, jest prekursorem hormonów steroidowych, w tym testosteronu, progesteronu i estrogenów oraz kwasów żółciowych. Przenoszony jest w krwioobiegu w formie lipoprotein. Te o niskiej gęstości – LDL, transportują cholesterol z wątroby do komórek, zaś lipoproteiny wysokiej gęstości – HDL, przenoszą nadmiar cholesterolu z powrotem do wątroby, gdzie może on zostać ponownie wykorzystany lub usunięty. LDL często określa się potocznie „złym cholesterolem”, HDL „dobrym”. Jeśli w naszym organizmie jest zbyt wysokie stężenie LDL lub zbyt niskie HDL, nadmiar cholesterolu odkłada się w ścianach tętnic, współtworząc złogi i blaszkę miażdżycową, co prowadzi do wielu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Cholesterol dostarczany z pożywieniem stanowi zaledwie 20% całkowitego stężenia. Reszta jest wytwarzana w wątrobie. Choć warto uważać, by nie jeść zbyt dużo żywności o wysokiej zawartości cholesterolu, jeszcze ważniejsze jest unikanie produktów zwiększających jego produkcję w wątrobie. Do tej ostatniej grupy należą nasycone kwasy tłuszczowe, głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (z czerwonego mięsa, nabiału, tłustych przetworów mięsnych), izomery trans kwasów tłuszczowych, które znajdują się w wyrobach ciastkarskich, cukierniczych, czekoladowych oraz żywności typu fast food.
Grupy składników pokarmowych szczególnie zalecane przy hipercholesterolemii:
Strategie postępowania dietetycznego mające na celu obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL:
Wśród diet stosowanych w leczeniu dyslipidemii najczęściej wymienia się dwie diety. W diecie śródziemnomorskiej zaleca się zamianę tłuszczów nasyconych i typu trans na tłuszcze nieuwodornione, zwiększenie konsumpcji kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 z ryb, owoców morza lub źródeł roślinnych, zwiększenie spożycia warzyw i owoców z niskim indeksem glikemicznym oraz orzechów i pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Dieta Portfolio charakteryzuje się dużym udziałem rozpuszczalnych w wodzie frakcji błonnika pokarmowego oraz obecnością białka sojowego, steroli roślinnych i orzechów, a więc żywności o udokumentowanych właściwościach hipolipemizujących. W skład diety Portfolio, stosowanej w badaniach, wchodziły margaryny i inne produkty wzbogacone w sterole roślinne, dostarczające ok. 1 g steroli/1000 kcal; błonnik rozpuszczalny z owsa, jęczmienia lub psyllium w ilości 10g/1000 kcal; białko sojowe w ilości ok. 50 g/dzień oraz migdały w ilości 30 g (ok. 23 sztuk)/dzień. Istotnym czynnikiem w redukcji „złego” cholesterolu są również suplementy diety np. z monakoliną K pochodzącą z czerwonych drożdży ryżu. Japońscy badacze z Uniwersytetu w Tokio wyizolowali z czerwonych drożdży ryżu (Monascus purpureus) substancję, będącą cząsteczką, z punktu widzenia chemicznego, identyczną z lowastatyną. Według Rozporządzenia Komisji UE z dnia 6 marca 2014 r., panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii stwierdził, że wykazano związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożywaniem monakoliny K w preparatach ze sfermentowanego ryżu a utrzymaniem prawidłowego stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów. Potwierdzono, że monakolina bierze udział w blokowaniu endogennej syntezy cholesterolu w wątrobie. Powyższe oświadczenie zdrowotne odnosi się do wszystkich preparatów ze sfermentowanego ryżu na rynku. Suplementy diety zawierające czerwone drożdże z ryżu powinny być polecane, jako uzupełnienie diety w celu wykorzystania ich właściwości stabilizujących i/ lub normalizujących poziom cholesterolu we krwi.
Krople oczne w praktyce
Dieta w migrenie