Opieka farmaceutyczna

19.08.2024

3 minuty

Interakcje żywność-lek: czosnek

Skrót informacji

Czosnek pospolity (Allium sativum) oraz jego preparaty są często stosowane w profilaktyce i wspomaganiu wielu chorób. Wykazano właściwości hipolipemiczne, hipotensyjne, przeciwkrzepliwe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze czosnku. To wielokierunkowe działanie jest związane z zawartymi w czosnku związkami siarkowymi m.in. z allicyną[1, 2]. Czosnek może być dodawany do potraw lub spożywany w postaci suplementów diety zawierających jego ekstrakty. Łączenie czosnku lub jego preparatów z lekami może być jednak niekorzystne dla pacjenta z uwagi na skutki interakcji zioło-lek[3, 4].

Leki przeciwzakrzepowe

Czosnek ma właściwości antykoagulacyjne i może zwiększać wskaźnik INR oraz ryzyko krwawienia u pacjentów stosujących leki przeciwkrzepliwe takie jak warfaryna. Pacjentom zażywającym leki przeciwkrzepliwe zaleca się informowanie lekarza prowadzącego o spożywaniu czosnku i/lub jego preparatów. Rekomenduje się również, aby osoby stosujące terapię przeciwkrzepliwą, po rozpoczęciu lub zaprzestaniu stosowania czosnku i jego preparatów, kontrolowali wskaźniki krzepnięcia krwi[5, 6].

Należy jednak zaznaczyć, że synergistyczny efekt leków przeciwzakrzepowych, w tym warfaryny i czosnku (oraz jego preparatów) nie został potwierdzony w badaniach klinicznych[4].

Kwas acetylosalicylowy

Czosnek może wzmacniać efekt przeciwkrzepliwy kwasy acetylosalicylowego. Łączenie czosnku i ASA może mieć pozytywne działanie, kiedy celem terapii jest zmniejszenie ryzyka zakrzepów krwi u pacjentów. Jednak celowe łączenie wszelkich ziół i leku wymaga monitorowania wskaźnika INR. Nieświadome wywołanie tego addytywnego efektu może zwiększać ryzyko krwawień i mieć poważne konsekwencje dla zdrowia pacjenta[6].

Leki przeciwcukrzycowe i insulina

W wielu badaniach potwierdzono przeciwcukrzycowe działanie czosnku m.in. poprzez zmniejszenie stężenia glukozy w krwi i obniżenie insulinooporności. Czosnek i jego preparaty mogą być zatem stosowane we wspomaganiu terapii cukrzycy. Jednak lekarze przestrzegają przed niekontrolowanym włączaniem dużych ilości czosnku do diety lub zażywaniem preparatów z czosnkiem, gdyż może to skutkować niekorzystnym efektem wzmacniającym działanie stosowanej dawki insuliny u pacjentów[2, 3].

Wpływ na absorpcję i metabolizm leków

Związki aktywne zawarte w czosnku oraz w suplementach diety wpływają na aktywność enzymów metabolizujących m.in. CYP3A4, CYP2E1, CYP2C9 oraz na aktywność transportera Pgp (glikoproteina P). W niektórych badaniach stwierdzono efekt hamujący czosnku na wspomniane enzymy i transportery[7]. Wyniki tych badań wskazują, że czosnek i jego preparaty mogą zmieniać farmakokinetykę wielu leków, które są substratami enzymów metabolizujących i transporterów. Sugeruje się, że czosnek może hamować metabolizm statyn, blokerów kanałów wapniowych, niektórych środków antykoncepcyjnych i inhibitorów proteaz stosowanych w leczeniu zakażeń ludzkim wirusem niedoboru odporności (HIV)[4, 7].

Czosnek może wykazywać działanie hepatoprotekcyjne po przyjęciu dużych dawek paracetamolu. W badaniach z udziałem szczurów oraz w studium przypadku (case study) stwierdzono, że substancje siarkowe zawarte w czosnku zmniejszają aktywność enzymu CYP2E1 w wątrobie i poprzez to obniżają syntezę toksycznych metabolitów paracetamolu[4, 7].


Autor: prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Joanna Suliburska
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Inne artykuły tego autora

Piśmiennictwo
1. Massami Imaizumi V, Fornari Laurindo L, Manzan B, Landgraf Guiguer E, Oshiiwa M, Machado Bueno Otoboni AM, Cressoni Araujo A, Tofano RJ, Barbalho SM. Garlic: A systematic review of the effects on cardiovascular diseases. Crit Rev Food Sci Nutr 2023;63(24):6797-6819. doi: 10.1080/10408398.2022.2043821.
2. Sangouni AA, Mohammad Hosseini Azar MR, Alizadeh M. Effects of garlic powder supplementation on insulin resistance, oxidative stress, and body composition in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A randomized controlled clinical trial Complement Ther Med 2020 Jun:51:102428. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102428.
3. Zachwieja Z. (red.). Interakcje leków z pożywieniem. MedPharm Polska, Wrocław 2016.
4. Stargrove MB, Treasure J, McKee DL. Herb, Nutrient, and Drug Interactions. MOSBY Elsevier 2008.
5. Leite PM, Parreiras Martins MA, das Graças Carvalho M, Oliveira Castilho R. Mechanisms and interactions in concomitant use of herbs and warfarin therapy: An updated review. Biomed Pharmacother 2021 Nov:143:112103. doi: 10.1016/j.biopha.2021.112103.
6. McEwen BJ. The influence of herbal medicine on platelet function and coagulation: a narrative review. Semin Thromb Hemost 2015, 41(3), 300-314. doi: 10.1055/s-0035-1549089.
7. Berginc K, Kristl A. The effect of garlic supplements and phytochemicals on the ADMET properties of drugs. Expert Opin Drug Metab Toxicol 2012, 8(3), 295-310.


Poprzedni artykuł

Co ma upał do serca?

Następny artykuł

Ulotki produktów leczniczych

Polecane dla Ciebie

Szkolenia