Pod lupę wzięliśmy pięć najlepiej sprzedających się produktów błonnikowych w proszku w 2010 r. (IMS, value 2010, rynek: 03C1) oraz nowość z 2011 roku – Normolax Regular i zestawiliśmy kilka ich podstawowych – istotnych dla pacjenta cech: cenę produktu, producenta, dawkowanie i jego wydajność oraz skład.
Jak wynika z ogólnopolskiego badania Polaków (Omnibus Pentor 2009, N=1001 ), blisko 17% Polaków stosuje błonnik. Co decyduje o wyborze konkretnej marki? Największe znaczenie dla pacjentów ma skład preparatu oraz jego działanie i tu liczy się głównie naturalne pochodzenie czy zawartość dodatkowych składników, np. witamin, prebiotyków lub probiotyków. Konsumenci, przywiązują dużą uwagę do informacji podawanych przez producentów na etykietach i przy zakupach wybierają produkty wieloskładnikowe. W konkurencji przegrywają zatem preparaty jednoskładnikowe.
Błonnikiem o bardzo urozmaiconym składzie jest Normolax Regular, który zawiera aż 5 składników: łuski nasion babki jajowatej, inulinę o właściwościach prebiotycznych, len mielony o działaniu osłaniającym, proszek jabłkowy i jako jedyny w tej grupie – błonnik pszeniczny – Nutriozę. Składnik ten nie wywołuje dolegliwości takich jak: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. Jego wysoką tolerancję potwierdzają liczne badania. Jedną z jego najistotniejszych cech są właściwości prebiotyczne.
W zestawieniu wyróżniają się preparaty wieloskładnikowe, szczególnie te z prebiotykami lub lnem w składzie. Nie bez znaczenia jest łatwe dawkowanie preparatu (1-2 łyżeczki) i dobry, np. owocowy smak. Na korzyść przemawia też ważna dla pacjenta cena.
Ból pod kontrolą
Suchy kaszel u małych dzieci