Kino od kuchni

 3 minuty

Film Food Fest jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie na świecie sztuką kulinarną i potrzebę, by jeść zdrowo. W dzisiejszych czasach jedzenie to nie tylko konieczność. To przede wszystkim pasja, której wiele osób nie umie się oprzeć. Potrafi też być fascynującą zabawą i przygodą, która niestety może też nieść pewne niebezpieczeństwa.

Na świecie

W ostatnich latach wszelkie kulinarne przedsięwzięcia cieszą się ogromną popularnością. Gotowanie stało się modne. Jak grzyby po deszczu pojawiają się poświęcone mu programy telewizyjne, a o przygotowywaniu posiłków piszą nie tylko mistrzowie kuchni, ale też gwiazdy kina i estrady. Na gotowaniu wypada się znać, tak jak na sztuce czy polityce. Wiedzieć, jakie są typowe dla danych krajów smakołyki. Umieć podać adresy najwykwintniejszych restauracji i nazwiska najlepszych kucharzy.
Od kilku lat w wielu miastach na świecie organizowane są też festiwale filmów kulinarnych. Te najbardziej znane w Bolonii, Berlinie, Nowym Jorku czy Delhi przyciągają prawdziwych entuzjastów dobrego jedzenia. To też idealne miejsce dla restauratorów, którzy mogą się dowiedzieć, jakie są najaktualniejsze kulinarne trendy. Przeglądom takim towarzyszą zwykle pokazy gotowania i degustacje dań zainspirowanych prezentowanymi filmami. Często imprezy te trwają do późnych godzin nocnych i zamieniają się w wielką fetę, której towarzyszą dyskusję z udziałem światowych autorytetów w dziedzinie żywienia.

W Polsce

Organizatorem warszawskiego przeglądu filmów jest kanał telewizyjny Kuchnia TV, pierwsza poświecona gotowaniu stacja w Polsce. Uznanie widzów zdobyła m.in. dzięki programom z udziałem Jamie’go Olivera, Jamesa Martina , Ricka Steina, Anthony’ego Bourdaina czy legendarnej Marthy Stewart. Każdy z trzech dni festiwalu poświęcony będzie innej problematyce.
– W pierwszym dniu będą prezentowane filmy mówiące o tym, co jest wartością w jedzeniu i w procesie jego przygotowywania – mówi Małgorzata Seck, dyrektor zarządzająca Kuchni TV. – Dowiemy się, jak różne może być podejście do tematu żywienia i czym jest jedzenie we współczesnym świecie. Drugiego dnia w programie znajdą się filmy pokazujące, jak powstaje kupowane przez nas jedzenie, jakie są skutki społeczne, środowiskowe i kulturowe uprzemysłowienia procesu wytwarzania żywności oraz jak wielki wpływ na jakość naszego życia ma to, co kładziemy na naszych talerzach. Niedziela, trzeci i ostatni dzień przeglądu, to filmy opowiadające o „wielkiej kuchni” i różnorodności smaków, która się w niej kryje, jedzeniu, jako jednej z największych i najbardziej dostępnych przyjemności dnia codziennego.

Imprezy towarzyszące

Podczas imprezy odbędą się też spotkania z udziałem socjologów, historyków, znanych krytyków kulinarnych, dziennikarzy i ludzi kina. Film Food Festiwal to dla kanału doskonała okazja do wypromowania tematyki poruszanej na antenie.

Więcej informacji na www.kuchnia.tv

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej