Czarny bez – właściwości naturalnego składnika

 3 minuty

Bardzo ważne jest jego działanie immunomodulujące w organizmach osób zdrowych, jak i u pacjentów z nawracającymi infekcjami dróg oddechowych o podłożu wirusowym. Na podstawie licznych badań udowodniono również wpływ czarnego bzu na gospodarkę węglowodanową i metabolizm tłuszczów. Badania potwierdziły bowiem jego działanie obniżające poziom glukozy we krwi poprzez zwiększenie wydzielania insuliny oraz działanie obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi. Udowodniono również skuteczność preparatów bzu czarnego w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, który leży u podłoża wielu schorzeń, również chorób układu sercowo-naczyniowego.

Z uwagi na swoje działania antyoksydacyjne, przeciwzapalne, wykrztuśne i napotne, a także przeciwwirusowe i stymulujące układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, czarny bez może być z powodzeniem stosowany jako naturalny środek wspomagający leczenie stanów grypopodobnych, infekcji przeziębieniowych oraz jako preparat łagodzący objawy zapalenia błony śluzowej nosa, gardła, krtani, tchawicy czy zatok. Dlatego też warto sięgać w terapii infekcji górnych dróg oddechowych po preparaty zawierające czarny bez.

Na podstawie:
1. WHO monographs on selected medicinal plants. World Health Organization, Geneva 2004
2. The ABC Clinical Guide to Elder Berry. The American Botanical Council, 2004 – 11

Strony: 1 2