Apteka w kapeluszu

 1 minuta

Grzyby nie tylko są smaczne, ale i zdrowe

źródło: Naukawpolsce.pap.pl

“Grzyby nie tylko są smaczne, ale i zdrowe” – mówi dr hab. Bożena Muszyńska z Katedry Botaniki Farmaceutycznej Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum. Jej zdaniem warto sięgać po wszystkie grzyby jadalne, przede wszystkim po pieczarkę dwuzarodnikową, boczniaki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki, kanie. „W każdym grzybie kapeluszowym jest cały komplet witamin od B1 do B12,H, C, D, E, kwasy fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym, a także polisacharydy działające immunostymulująco” – wylicza dr Muszyńska.

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej