Życie jest piękne

19.10.2014

3 minuty

Jesień na talerzu

Aksamitna zupa z dyni

Składniki: średnia dynia, 2 duże owoce mango, 0,5 l białego wina, 2 cebule, masło do usmażenia cebuli, 2 opakowania słodkiej śmietanki, 1 opakowanie mleczka kokosowego, cytryna, przyprawy, płatki migdałów

Przygotowanie: Dynię kroję na duże kawałki razem ze skórą, piekę do miękkości w piekarniku, po ostygnięciu usuwam pestki i niejadalne wnętrze. Łyżką wybieram miąższ i przekładam do dużego garnka, cebulę duszę na maśle do miękkości (nie może się zarumienić) dodaję do dyni, dolewam białe wino i gotuję na niewielkim ogniu przez 15 minut. Następnie dodaję mango, mleczko kokosowe i słodką śmietankę. Miksuję i doprawiam solą, brązowym cukrem, odrobiną cynamonu i cytryną. Przelewam do kokilek posypuję uprażonymi na patelni płatkami z migdałów. Można podać w wydrążonych i podpieczonych małych dyniach – spektakularnie prezentuje się na stole.

***

Curry z dyni i krewetek

Składniki: 1 papryczka chili, liście limonki Kaffir (można kupić w większości hipermarketów), 6 cm pokrojonego w bardzo cienkie talarki imbiru, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 duża, pokrojona w kostkę cebula, 2 paczki dużych krewetek, mała, pokrojona w kostkę dynia, sól, opakowanie mleka kokosowego, 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki, gęsty ocet balsamiczny

Przygotowanie: Duszę dynię z papryczką, liśćmi limonki, imbirem czosnkiem, podsmażoną cebulą i mlekiem kokosowym na niewielkim ogniu – do uzyskania miękkości dyni. Dodaję rozmrożone krewetki, łyżkę gęstego octu balsamicznego i duszę jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania podaję pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, solę do smaku. Posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję z ugotowanym ryżem Basmati.

***

Elegancka przystawka z dynią

Składniki: średnia dynia, zestaw sałat lub szpinak „baby”, słony, twardy ser podpuszczkowy (np. koryciński lub oscypek), pomidorki koktajlowe, uprażone orzeszki piniowe. Marynata (do smaku, powinna być bardziej słodka niż kwaśna i lekko pikantna): mały słoik miodu, sok z 2 cytryn, paczka cynamonu, paczka goździków, posiekany drobno imbir (5 cm), pół papryczki chili (drobno posiekanej), 4 łyżki oliwy z oliwek, sól. Winegret: w słoiku z nakrętką mieszamy energicznie oliwę z oliwek, z gęstym, słodkim octem balsamicznym i odrobiną soli

Przygotowanie: Dynię obieram i kroję w plastry grubości 0,5 cm. Marynuję w marynacie przez kilka godzin. Smażę na maśle na niewielkim ogniu aż zmięknie i ładnie się przyrumieni (dynię można również upiec w piekarniku). Nie może być zbyt miękka i rozpadająca się. W płaskiej misie układam sałaty, na niej plastry ostudzonej lekko dyni, pokrojony w cieniutkie plasterki ser, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Na koniec całość polewam winegretem i posypuję orzeszkami piniowymi.


Autor: „Łukasz Kuźmiński”
redaktor naczelny „Farmacji Praktycznej”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Z życia farmaceuty – cz. 2

Następny artykuł

Apteka w kapeluszu

Polecane dla Ciebie

Szkolenia