Aktualności

10.07.2020

2 minuty

Tuż po urodzeniu można ocenić przyszłe ryzyko otyłości

źródło: Rynekaptek.pl

Smółka (meconium), czyli pierwszy stolec niemowlęcia, składa się z materiału, który trafił do jelita płodu podczas pobytu w macicy – składników wód płodowych, mazi płodowej, komórek nabłonka przewodu pokarmowego płodu, bilirubiny, cholesterolu, enzymów trawiennych, a nawet włosków meszku (lanugo), który pokrywa skórę dziecka. Jak sama nazwa wskazuje, smółka jest bardzo ciemna, gęsta i lepka. Zaczyna się tworzyć już w okolicy 16. tygodnia ciąży. Jej wydalenie we właściwym czasie (zwykle w pierwszej dobie po narodzeniu) świadczy o prawidłowej pracy jelit płodu, opóźnienie może wskazywać na przykład na chorobę Hirschprunga dotyczącą unerwienia jelita czy też zagęszczającą wszystkie wydzieliny mukowiscydozę.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Oulu (Finlandia) dotyczyło 212 dzieci, u których w wieku 3 lat stwierdzono nadwagę. Jak się okazało, badając typy normalnych bakterii znajdujących się w smółce można przewidywać prawdopodobieństwo późniejszego rozwoju otyłości u niemowlęcia. Dzieci, u których w wieku 3 lat wystąpiła nadwaga jako noworodki miały w smółce wyższy odsetek bakterii typu Bacteroidetes (29 proc.) niż dzieci o normalnej wadze (15 proc.).


Autor: „Łukasz Kuźmiński”
redaktor naczelny „Farmacji Praktycznej”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Koronawirus spowodował spadek tzw. chorób brudnych rąk

Następny artykuł

Akademickie Centrum Wirusologii weźmie pod lupę różne wirusy

Polecane dla Ciebie

Szkolenia