Aktualności

29.03.2023

1 minuta

Świadomy konsument – profilaktyka według NFZ

Skrót informacji

Aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Na co jeszcze należy zwracać uwagę oraz jak bezpiecznie przygotowywać posiłki doradzają eksperci Narodowego Funduszu Zdrowia.

Warto sprawdzać, czym się karmimy


„Kiedy idziemy na zakupy i czytamy etykiety, sprawdzamy czym karmimy organizm, to przekłada się to nasze zdrowie, siłę witalną i odporność” – tłumaczy w materiale filmowym NFZ Anna Kuczkin, psychodietetyk.

7 zasad bezpiecznego przygotowywania potraw



  • Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.

  • Umyj warzywa i owoce.

  • Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.

  • Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.

  • Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 st. C.

  • Przechowuj jedzenie w lodówce.

  • Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.

  • Rozmrażaj produkty w lodówce.

  • Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.


Więcej porad ekspertów znajdą Państwo TUTAJ.


Autor: „Farmacja Praktyczna”

Nowoczesne medium branży farmaceutycznej. 78% farmaceutów wskazuje na „Farmację Praktyczną” jako najbardziej rozpoznawany magazyn w segmencie magazynów branżowych adresowanych do pracowników aptek.

Inne artykuły tego autora

źródło: Nfz.gov.pl


Poprzedni artykuł

Szef MZ: nie możemy jeszcze mówić o odejściu od stanu zagrożenia epidemicznego

Następny artykuł

RAPORT: Przeglądy lekowe wejdą do aptek

Polecane dla Ciebie

Szkolenia