Życie jest piękne

29.08.2024

3 minuty

Co jeść w chorobie uchyłkowej jelita grubego?

Skrót informacji

W leczeniu łagodnych i umiarkowanych postaci choroby zalecane są modyfikacje dietetyczne – suplementacja błonnika rozpuszczalnego i dieta łatwostrawna. Jak te zalecenia mogą wyglądać w praktyce?

Knedle serowo-ziemniaczane z jabłkami i posypką z otrąb owsianych

Składniki:

  • ziemniaki (1 kg)
  • ser twarogowy półtłusty (100 g/pół kostki)
  • jajko (1 szt.)
  • mąka owsiana (105 g /szklanka) – mąkę owsianą można przygotować samodzielnie przez zmielenie płatków owsianych do postaci mąki
  • mąka pszenna typ 500 (130 g/szklanka)
  • jabłka słodkie (540 g/3 szt.)
  • cynamon (szczypta)
  • Posypka
  • otręby owsiane (21 g/3 łyżki) – otręby owsiane można przygotować samodzielnie przez zmielenie płatków owsianych do postaci otrąb
  • masło ekstra (30 g/2 łyżki)
  • cynamon (szczypta)

Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, następnie poddusić w rondelku z dodatkiem cynamonu do odparowania nadmiaru wody, odstawić do ostygnięcia. Ziemniaki obrać i ugotować, odcedzić i rozgnieść. Odstawić do ostygnięcia. Do ziemniaków dodać jajko, twaróg, obydwa rodzaje  mąk, odrobinę soli. Ciasto wyrobić i formować kulki, lekko je rozgnieść. Do każdego kawałka ciasta dodać łyżkę jabłek, ciastem owinąć jabłka i uformować knedle. Przygotowane knedle wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 4-5 min, do ich wypłynięcia. Ugotowane knedle wyciągać ostrożnie łyżką cedzakową. Posypka: w rondelku roztopić masło, następnie dodać otręby (ewentualnie odrobinę cukru), cynamon i całość mieszać, aby nie przypalić (przez około minutę). Polewą polać ugotowane knedle.

Kasza owsiana z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • kasza owsiana (ewentualnie kasza bulgur) 180 g/szklanka
  • mleko spożywcze 1,5% tł. (460 g/2 szklanki)
  • jabłka słodkie (540 g/3 szt.)
  • cynamon (szczypta)
  • jogurt naturalny gęsty (50 g/2 łyżki)

Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, następnie poddusić w rondelku z dodatkiem cynamonu. Kaszę ugotować do miękkości (gdy będzie zbyt twarda można dodać odrobinę wody). Podawać z jabłkami i kleksem jogurtu.

Macerat z nasion lnu

Składniki:

  • łyżka nasion lnu
  • szklanka ciepłej wody

Przygotowanie: Nasiona zalać ciepłą wodą i zostawić na 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Powstały żel przecedzić. Nie należy przyjmować leków 1-2 godziny przed i po wypiciu maceratu.

Macerat z babki płesznik

Składniki:

  • płaska łyżka babki płesznik
  • szklanka wody

Przygotowanie: Macerat przygotowuje się w stosunku 1 g nasion na 30 ml płynu. Zamiast wody można użyć sok owocowy lub herbatę owocową. Nasion babki płesznik nie należy spożywać na sucho. Zawsze trzeba popijać je dużą ilością wody. Nasiona należy zalać wodą i zostawić na 6-8 godzin. Powstały żel przecedzić. Nie należy przyjmować leków 1-2 godziny przed i po wypiciu maceratu.

 

 

 


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Menu przyszłych rodziców

Następny artykuł

Śniadanie do tornistra

Polecane dla Ciebie

Szkolenia