Skrót informacji
Drugie śniadanie ucznia to najczęściej kanapka, którą warto urozmaicić. Najlepiej, by składała się z pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem produktu będącego źródłem pełnowartościowego białka. Nieodłącznym elementem towarzyszącym takiej szkolnej kanapce powinny być warzywa i owoc sezonowy. Ważny jest także stały dostęp do wody, której niedobór powoduje uczucie zmęczenia, znużenia i gorszą koncentrację.
Składniki:
Przygotowanie: Płatki owsiane, siemię zalać gorącym mlekiem lub napojem roślinnym, odstawić na 10-15 minut. W słoiczku ułożyć naprzemiennie płatki owsiane, zmielone orzechy, owoce, skyr. Udekorować owocami. Posypać tartą czekoladą.
Składniki:
Przygotowanie: Z kromki chleba smarujemy serkiem. Ugotowane jajko rozcieramy widelcem, dodajemy olej lniany i posiekany koperek. Smarujemy chleb i składamy kanapki. Kanapkę przegryzamy warzywami.
Składniki:
Przygotowanie: Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ. Rozgnieść, dodać sok z limonki, posiekaną kolendrę, pieprz, sól, czosnek, wymieszać. Można też użyć awokado w całości, pokrojone w plastry, skropione sokiem z limonki. Kanapki przełożyć plastrami mozzarelli i plastrami pomidora.
Co jeść w chorobie uchyłkowej jelita grubego?
Zdrowa dieta przedszkolaka