Życie jest piękne

21.07.2024

2 minuty

Śniadanie do tornistra

Skrót informacji

Drugie śniadanie ucznia to najczęściej kanapka, którą warto urozmaicić. Najlepiej, by składała się z pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem produktu będącego źródłem pełnowartościowego białka. Nieodłącznym elementem towarzyszącym takiej szkolnej kanapce powinny być warzywa i owoc sezonowy. Ważny jest także stały dostęp do wody, której niedobór  powoduje uczucie zmęczenia, znużenia i gorszą koncentrację.

Owsianka w słoiczku

Składniki:

  • płatki owsiane górskie (4 łyżki),
  • siemię lniane mielone (łyżeczka)
  • skyr naturalny (opakowanie)
  • mleko spożywcze 1,5% lub napój roślinny, np. migdałowy (1/2 szklanki)
  • gorzka czekolada (2 kostki)
  • orzechy włoskie (łyżka)
  • maliny (garść) lub truskawki (2 szt.)
  • borówki (garść)
  • daktyle suszone (2 szt. drobno pokrojone)

Przygotowanie: Płatki owsiane, siemię zalać gorącym mlekiem lub napojem roślinnym, odstawić na 10-15 minut. W słoiczku ułożyć naprzemiennie płatki owsiane, zmielone orzechy, owoce, skyr. Udekorować owocami. Posypać tartą czekoladą.

Kanapki z chleba graham, z pastą jajeczną i warzywami

Składniki:

  • kromki chleba graham
  • 2 ugotowane jajka,
  • 2 łyżeczki oleju lnianego,
  • posiekany koperek
  • serek śmietankowy (do smarowania)
  • zielony ogórek
  • pomidorki
  • koktajlowe (1 szt.)
  • rzodkiewka

Przygotowanie: Z kromki chleba smarujemy serkiem. Ugotowane jajko rozcieramy widelcem, dodajemy olej lniany i posiekany koperek. Smarujemy chleb i składamy kanapki. Kanapkę przegryzamy warzywami.

Pełnoziarniste pieczywo z awokado, mozzarellą i pomidorem

Składniki:

  • chleb pełnoziarnisty
  • gaucamole (3 łyżki) lub awokado (1/2 szt.)
  • mozzarella (1/2 kulki)
  • rukola, kolendra lub bazylia (garść)
  • pomidor (1/2 szt.)
  • sok z limonki (łyżeczka)
  • pół ząbka czosnku

Przygotowanie: Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ. Rozgnieść, dodać sok z limonki, posiekaną kolendrę, pieprz, sól, czosnek, wymieszać. Można też użyć awokado w całości, pokrojone w plastry, skropione sokiem z limonki. Kanapki przełożyć plastrami mozzarelli i plastrami pomidora.


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Co jeść w chorobie uchyłkowej jelita grubego?

Następny artykuł

Zdrowa dieta przedszkolaka

Polecane dla Ciebie

Szkolenia