Wyjątkowość i rzadkość białej herbaty docenił po raz pierwszy cesarz Czen Nan, któremu, jak głosi legenda, do gotującej się wody wpadło kilka listków z herbacianego drzewa, pod którym wypoczywał. Zapach i smak uzyskanego napoju zyskał wielki szacunek władcy. Zrywaniem kolejnych liści od tego czasu zajmowały się wyłącznie czternastoletnie dziewice, zmieniające przed każdym zbiorem jedwabne rękawiczki, chroniące pąki przed uszkodzeniem.
Jak przygotować idealny napar?
Liście tej odmiany zrywa się bardzo wcześnie, zanim jeszcze zdążą się w pełni rozwinąć i póki nadal pokryte są białym meszkiem. To on właśnie przysparza nazwy białej herbacie. Zbiór odbywa się tylko przez cztery dni w roku, a do tego ścina się jedynie listki z górnych partii drzew. Suszone i nie poddane jakiejkolwiek fermentacji pąki trafiają do nabywcy, dzięki czemu, zachowują wszystkie składniki odżywcze. Przygotowanie idealnego naparu z białej herbaty wymaga staranności i delikatności. Maksymalne walory smakowe białej herbaty uzyskamy parząc w naczyniach porcelanowych. Jedna z bardziej znanych metod polega na zalaniu filiżanki do połowy wodą o temperaturze 70 st. C. Warto pamiętać, by do naczynia wsypać nieco więcej suszu niż w przypadku innych odmian herbaty. Po 10 minutach wystarczy dolać wodę i podawać. Odpowiednio przygotowany napar powinien być przeźroczysty i posiadać lekko słomkową barwę. Do przyrządzenia herbaty najlepiej używać wody miękkiej i nigdy nie wrzącej. Temperatura powyżej 90 st. C pozbawia ją bowiem właściwości leczniczych i odżywczych. Smak gotowego napoju powinien być bardzo delikatny, lekko słodkawy i pozbawiony intensywności. Te same liście parzyć można nawet do trzech razy.
Zwalcza zmarszczki i nawadnia
Biała herbata zawiera aż 47 proc. polifenoli, które wysuszają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia. Wpływa na skórę, pomagając w walce ze zmarszczkami. Stanowi doskonały środek profilaktyczny dla osób które lubią słoneczne kąpiele. Stymuluje bowiem układ immunoligiczny, gdy skóra zostaje wystawiona na szkodliwe promieniowanie UV. Dzięki sporej zawartości teiny doskonale nawadnia i wspomaga koncentrację. Badania prowadzone na Uniwersytecie Pace’a w Nowym Jorku udowodniły także silniejsze niż w przypadku herbaty zielonej antybakteryjne i antywirusowe działanie tego napoju.