Życie jest piękne

29.09.2024

2 minuty

Menu przyszłych rodziców

Skrót informacji

Pary, które starają się o potomstwo, powinny zrezygnować z zachodniego modelu żywienia pełnego wysokoprzetworzonych pokarmów, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, izomery trans kwasów tłuszczowych i cukry proste. Rekomendowanym modelem żywienia jest dieta śródziemnomorska, pełna warzyw, owoców, ryb, chudego mięsa, produktów zbożowych z pełnego przemiału, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, orzechów i nasion.

Sałatka ze szpinakiem, ogórkiem, awokado, pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Składniki na 1 porcję:

  • liście szpinaku (50 g)
  • pomidorki koktajlowe (120 g/6 szt.)
  • ciecierzyca w zalewie (w słoiku) (120 g/6 łyżek)
  • awokado (70 g/1/2 szt.)
  • ogórek zielony długi (90 g/1/2 szt.)
  • cytryna (do smaku)
  • miód (12 g/łyżeczka)
  • musztarda (10 g/łyżeczka)
  • oliwa z oliwek (10 g/łyżka)
  • natka pietruszki (12 g/łyżka)
  • mięta (łyżeczka)

Przygotowanie: Sos: sok z cytryny wymieszać z miodem, musztardą, odrobiną soli, pieprzu i oliwą. Szpinak wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkiem, awokado, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, odsączoną ciecierzycą, posiekaną natką i miętą oraz z sosem.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami, kleksem jogurtu i natką pietruszki

Składniki na 4 porcje:

  • cebula (50 g/szt.)
  • czosnek (2 ząbki)
  • korzeń pietruszki (50 g/szt.)
  • liście szpinaku (75 g)
  • brokuł (500 g/szt.)
  • ziemniaki (210 g/3 szt.)
  • zielona fasolka szparagowa (450 g)
  • zielony groszek (450 g/3 szklanki),
  • bulion warzywny (1000 ml/4 szklanki),
  • chleb żytni razowy (60 g/2 kromki)
  • olej rzepakowy (10 g/łyżka)
  • jogurt naturalny (200 g/opakowanie)
  • natka pietruszki (3 łyżki)

Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Warzywa umyć, pietruszkę obrać i pokroić. Wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem. Zupę podawać z grzankami z chleba żytniego oraz kleksem z jogurtu naturalnego. Posypać natką pietruszki.

Przeciwutleniające smoothie

Składniki na 1 porcję:

  • jarmuż lub szpinak (50 g/2 garście)
  • kurkuma (5 g/kawałek)
  • nasiona chia (5 g/łyżeczka)
  • nasiona lnu (5 g/łyżeczka
  • awokado (70 g/1/2 szt.)
  • jagody (świeże lub mrożone 65 g/1/2 szklanki)
  • truskawki (świeże lub mrożone 70 g/garść)
  • banan (60 g/1/2 szt.)
  • woda mineralna (1/2 szklanki)

Przygotowanie: Owoce i kurkumę obrać, kurkumę zetrzeć na tarce. Składniki zblendować, dodać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Dieta wspierająca łagodzenie dolegliwości związanych z menopauzą

Następny artykuł

Co jeść w chorobie uchyłkowej jelita grubego?

Polecane dla Ciebie

Szkolenia