Świadomy konsument – profilaktyka według NFZ

 1 minuta

konsument-zywnosc

Aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Na co jeszcze należy zwracać uwagę oraz jak bezpiecznie przygotowywać posiłki doradzają eksperci Narodowego Funduszu Zdrowia.

Warto sprawdzać, czym się karmimy

„Kiedy idziemy na zakupy i czytamy etykiety, sprawdzamy czym karmimy organizm, to przekłada się to nasze zdrowie, siłę witalną i odporność” – tłumaczy w materiale filmowym NFZ Anna Kuczkin, psychodietetyk.

7 zasad bezpiecznego przygotowywania potraw

  • Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
  • Umyj warzywa i owoce.
  • Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
  • Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
  • Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 st. C.
  • Przechowuj jedzenie w lodówce.
  • Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.
  • Rozmrażaj produkty w lodówce.
  • Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.

Więcej porad ekspertów znajdą Państwo TUTAJ.

źródło: Nfz.gov.pl